CAUTA PE BLOG

0742057181
sau
0723508026
Comanda telefonic:
Te afli aici:  

Wellness.ro

 

Blog

>

2011

>

august

 
 

CAUTA PRODUSE WELLNESS.

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER

si fii primul care afla noutatile
 

Archive for august, 2011

 
miercuri,31 august, 2011

Legume coapteSchimbarea sezonului aduce odata cu ea o noua grupa de legume si fructe de care ne putem bucura. Legumele radacinoase – cum ar fi morcovii sau cartofii dulci – si toate legumele din familia verzei – cum ar fi broccoli si conopida – sunt la mare cautare in acest nou sezon. Toate aceste legume si fructe sunt candidatele perfecte pentru a fi coapte  la cuptor – una din metodele preferate de gatit toamna.

Daca sezonul gratarelor este pe sfarsite, incepem sa dam atentie mai mare legumelor si fructelor coapte. Caldura uscata a cuptorului caramelizeaza zaharul natural din alimente, dand aroma fructelor si legumelor, aroma ce gratarul nu o poate da.

Daca nu ai copt nicodata legume radacinoase, ar trebui macar sa incerci. Morcovii copti, in special, sunt foarte deliciosi. Amestecati morcovii cu putin ulei de masline si otet balsamic, presarati putina sare si piper apoi imprastiati-i pe o hartie de copt ca apoi sa ii coaceti pentru jumatate de ora, pana cand acestia devin mai moi. Otetul se transforma intr-o glazura siropoasa care formeaza o crusta irezistibila. Poti aplica si sfeclei sau cartofilor acelasi tratament – inainte de a-i baga la coptor, ii poti stropi cu putin suc de lamaie sau otet sau chiar suc de rodie, care le va da o savoare inedita dulcetii lor naturale.

Legumele coapte pot fi garnituri excelente. Ele ar fi nemaipomenite adaugate in supe sau tocanite sau le poti felia, stropi cu putin otet ca apoi sa le amesteci cu verdeturi pentru a obtine o salata gustoasa cu aroma de toamna.

Unor persoane nu le place conopida. Dar daca o coaceti va fi din belsug in bucataria dumneavoastra. Coacerea reduce aromele puternice – conopida devine mai dulce iar textura devine aproape moale. Poti taia o ceapa peste conopida, adaugi un strop de ulei de masline, presari putina sare, putin piper si curry, le introduci in cuptor si vei obtine o garnitura excelenta.

Broccoli si varza de Bruxelles – alte legume care se vand greu in supermarket, dar care sunt foarte delicioase coapte, cu putin ulei si usturoi. Poti coace si fructe – merele de toamna sunt fantastice cand sunt pregatite astfel. Orice soi este bun, nu trebuie sa le decojesti – nu trebuie decat sa le tai in jumatati sau sferturi, sa indepartezi codita si sa le imprastii pe o foaie de copt stropita cu putin ulei. Le coci ca pe legume. Le poti stropi cu suc de lamaie, suc de mere sau condimente, daca doresti, dar trebuie sa stii ca merele proaspete sunt cu adevarat bune fara sa adaugi nimic.

 
duminică,28 august, 2011

Top 5 mituri despre grasimea corporalaPentru tot timpul pe care il petrecem gandindu-ne cum am putea sa scapam de ea, grasimea este probabil, una dintre cele mai neintelese tesuturi ale corpului uman.

O ciupim si tragem de ea in speranta ca o sa dispara, ca si cum ar fi un “lucru” inutil, fara niciun rol important – altul decat cel de a functiona ca memento ca nu suntem in forma sau ca am mancat prea mult. Pentru ca sunt atat de putini oameni care stiu ce este grasimea corporala de fapt, motivul pentru care o au si ce pot face (sau nu) pentru a scapa de ea, este timpul sa daramam niste mituri.

  1. Daca nu faci exercitii fizice, muschii ti se vor transforma in grasime. Cu siguranta asa pare sa fie – incetezi sa faci exercitii fizice o perioada si destul de repede muschii tai tonifiati incep sa fie din ce in ce mai moi. Exercitiile de rezistenta construiesc si repara muschii asa ca, atunci cand opresti programul de exercitii fizice, fibrele din muschi se micsoreaza. Incet, incet, incepi sa depozitezi cate putina grasime printre fibrele muschilor – cu siguranta te vei simti mai moale. Dar muschii si celulele adipoase nu sunt interschimbabile. Asa cum nu poti transforma o celula osoasa intr-o celula nervoasa, sau o celula rosie din sange in celula de piele, tot asa tesutul muscular nu se poate transforma in grasime.
  2. Nu poti alege partea corpului de unde vrei sa slabesti. Sa scapi de grasime doar dintr-o anumita parte a corpului, pur si simplu nu este posibil. Da, daca faci foarte multe exercitii fizice care vizeaza strict muschii abdominali sau picioarele, iti vei tonifia muschii iar asta te va face sa pari mai subtire. Cand pierzi tesut adipos, il pierzi uniform, de pe tot corpul. Daca ai forme si vrei sa slabesti, si dupa ce vei slabi vei avea. Daca nu ai talia evidentiata, nu spera ca vei primi brusc una, indiferent de cate abdomene faci. Cand slabesti, silueta ta ramane aproximativ la fel, doar ca putin mai mica.
  3. Celulele de grasime sunt doar un loc in care se stocheaza grasimea. Pana relativ recent, s-a crezut ca celulele de grasime sunt doar saci de grasime, un loc in care se inmagazineaza caloriile in exces. Nici pe departe! Celulele de grasime sunt acum cunoscute pentru ca produc o serie de hormoni – mesageri chimici care odata eliberati in sange transmit semnale catre parti ale corpului, semnale ce pot avea numeroase efecte asupra sanatatii. Aceste celule nu stau pe loc – grasimea este in continua miscare, in functie de nevoile organismului.
  4. Ar trebui sa incerci sa scazi grasimea din corp cat mai mult posibil. De vreme ce este adevarat ca iti pui in pericol sanatatea daca ai prea multa grasime in corp, este adevarat si faptul ca trebuie sa ai macar putina. Ne place sa uram grasimea dar aceasta are unele functii importante. Pe langa faptul ca produce hormoni importanti, grasimea depoziteaza vitamine liposolubile, izoleaza corpul de caldura si frig si umple cavitatile din jurul organelor vitale. Nivelele sanatoase ale tesutului adipos se afla in jurul valorii de 15% pentru barbati si 22 % pentru femei.
  5. Grasimea cantareste mai putin decat masa musculara. Auzi asta tot timpul, dar nu este corect. Un kilogram este un kilogram, fie ca este vorba de un kilogram de grasime, unul de muschi sau chiar unul de pene. Corect este sa spui ca grasimea este mai putin densa decat muschii – asta inseamna ca un kilogram de grasime ocupa mai mult loc in interiorul corpului, decat ar ocupa un kilogram de muschi. Din aceasta cauza oamenii cu masa musculara dezvoltata de multe ori cantaresc mai mult decat ti-ai putea imagina – corpul acestora este format din muschi grei, inghesuiti intr-un volum mic.
 
joi,25 august, 2011

Toate zaharurile sunt la felCand cauti ceva care sa iti indulceasca cerealele sau iaurtul, probabil alegi bolul cu zahar.
Anumite alimente cer sa fie indulcite si 15 calorii per lingurita nu este chiar mult atata timp cat este folosit cumpatat. Dar poate tu ai vazut si alte tipuri de indulcitori pe rafturile magazinului – cum ar fi siropul sau mierea – si te-ai intrebat care este mai bun. Din punct de vedere nutritional, nu exista un adevarat “castigator”.

Caloriile din zahar, siropuri sau miere sunt comparabile. Este adevarat ca unele dintre acestea contin cantitati mici de vitamine si minerale dar sunt consumate in cantitati atat de mici incat cu greu se face diferenta. La sfarsit, ceea ce alegi se poate rezuma pur si simplu la gust.

Mierea si siropul de artar sunt minim rafinate – ceea ce cumperi este foarte aproape de ceea ce gasesti in natura. Albinele fac mierea din nectarul a tot felul de plante cu flori, motiv pentru care aroma si culoarea mierii difera in functie de sursa nectarului. Mierea pe care o cumperi este doar incalzita inainte de a fi ambalata – desi poti gasi miere de albine neprocesata, deasemenea. Siropul produs de artari este prelucrat minim – este fiert pentru a elimina o parte din apa, rezultand siropul concentrat. Mierea si siropul de artar au aproximativ 60 de calorii / lingura, fiecare. Zaharul are 50 de calorii / lingura dar nu este atat de dulce ca mierea sau siropul de artar, din care veti folosi mai putin.

Siropul de agave este produs din seva agavelor – o planta suculenta inrudita cu cactusul. Siropul de agave are un gust foarte dulce, dar usor. Ca mierea si siropul de artar, siropul de agave este putin procesat la temperaturi scazute, pentru a elimina excesul de apa. Siropul de agave este putin mai subtire decat mierea sau melasa asa ca se amesteca bine in lichide, cum ar fi ceaiul cu gheata. O lingura de sirop de agave are aproximativ 60 de calorii.

Sucul din trestie se obtine din trestia de zahar – o planta inalta originara din sudul Pacificului. Nu gasesti de multe ori suc de trestie vandut in forma lichida ca indulcitor, dar exista diferite produse obtinute prin evaporarea sucului de trestie, cum ar fi cristalele de trestie de zahar. Cel mai putin rafinat produs se numeste rapadura, un produs asemanator zaharului brun, care contine anumite minerale cum ar fi fier, calciu, potasiu si magneziu, minerale care se gasesc in mod normal in trestie. Cu cat mai mult lichid este eliminat, sunt produse cristalele de zahar si sucul de trestie. Acestea contin aproximativ 50 de calorii / lingura.

Siropuri din cereale – cum ar fi siropul de orz si siropul de orez brun. Boabele de orz inmugurite, produc enzime care transforma amidonul in zahar, care apoi este amestecat cu apa, astfel incat siropul poate fi extras. Aceleasi enzime pot fi amestecate cu orez brun fiert pentru a produce siropul de orez brun. Ambele au aproximativ 60 de calorii / lingura dar sunt mai putin dulci decat zaharul de masa, ceea ce inseamna ca exista riscul de a folosi mai mult decat in cazul altor indulcitori. In schimb, siropurile de cereale pot fi folosite ca drojdie pentru a prepara painea de casa care dobandeste astfel o aroma mult mai aromata si o textura mai usoara.

 
luni,22 august, 2011

7 alimente satioaseUnul dintre cele mai comune lucruri de care se plang persoanele care sunt la dieta, este faptul ca sunt “infometati tot timpul”. Trebuie sa intelegem ce insemna termenul “infometat”. Foamea se simte in mod normal in stomac. Cand zaharul din sange scade, organismul elibereaza hormoni care stimuleaza stomacul sa se contracte si astfel apar chinurile foamei. Unii oameni confunda foamea cu dorinta de a manca – care este de fapt pofta de mancare si nu foame. Pentru a-i ajuta sa invete care este diferenta, le-am cerut sa astepte sa li se instaleze o senzatie moderata de foame, pentru a recunoaste cu adevarat semnalele corpului care spun ca este timpul sa manance, si apoi sa puna furculita jos, cand se simt comfortabil si nu plini. La sfarsit, indiferent de cum o numesti, daca te simti infometat, o sa fie destul de greu sa respecti programul de slabire. Mai jos veti gasi o lista cu cele mai satioase alimente pe care le puteti manca.

Pestele – una dintre cele mai concentrate surse de proteine. Comparate cu grasimile si carbohidratii, proteinele sunt cu siguranta invingatoare cand vine vorba de satisfacerea foamei. Din moment ce pestele contine mai putine grasimi decat carnea de vita sau de pui, primesti chiar mai multe proteine la o inghititura. Proaspat copt sau fiert, pestele este nemaipomenit dar daca esti presat de timp, nu trece cu vederea conservele de ton sau somon, pestele inghetat sau crevetii.

Fructele de padure – alimentele cu continut ridicat de fibre, au nevoie de timp sa fie digerate. Si, in timp ce toate fructele intregi ofera unele fibre, fructele de padure sunt unele dintre cele mai bogate in proteine. O cana de zmeura are 8 grame de proteine – de 2 ori mai mult decat un mar – si doar 65 de calorii. Boabe congelate sunt disponibile oricand, fiind o alegere inspirata pentru shake-urile de proteine . Deasemenea, le poti taia feliute mici pentru a le adauga peste iaurt sau branza de vaci, la pranz sau gustare.

Broccoli – legumele sunt in partea de sus a listei. Contin calorii goale, fibre si apa. Broccoli este una dintre cele mai bogate legume in proteine. O ceasca de broccoli fiert si taiat, contine 6 grame de fibre care alunga senzatia de foame si doar 50 de calorii.

Fasolea neagra – bogata in fibre, continand deasemenea o cantitate importanta de proteine. Jumatate de ceasca de fasole neagra iti va oferi aproximativ 8 grame de proteine si 8 grame de fibre. Adauga fasole in salate, supe sau paste pentru a le face mai satioase si satisfacatoare.

Quinoa – poti obtine o buna cantitate de fibre din majoritatea cerealelor integrale. Acestea retin mai multa apa decat produsele din cereale uscate, cum ar fi biscuitii sau covrigii, asa ca sunt mai satioase. Quinoa are mai multe proteine decat majoritatea cerealelor – aproximativ 8 grame / ceasca. Si, spre deosebire de orezul alb si cel brun, care necesita perioade mai lungi de gatit, quinoa este gata in aproximativ 15 minute. Incercati-l ca pe un fel de mancare sau ca baza pentru o salata cu legume taiate si pui la gratar.

Iaurt in stil grecesc, degresat. Majoritatea produselor degresate sunt surse bune de proteine, dar iaurtul grecesc degresat este remarcabil. Din moment ce este concentrat, o singura cutie de iart grecesc degresat poate contine aproape de 2 ori mai multe proteine decat cel cu grasimi – si anume aproximativ 15 grame. Incercati-l la desert si va va ajuta sa faceti fata tentatiei de a consuma gustari tarzii.

Supa de legume – saraca in calorii si, din moment ce contine atat de multa apa, este intr-adevar satioasa. Incepand o masa cu o ceasca sau un bol de supa, te vei multumi cu o portie mai mica din felul principal de mancare. O ceasca de supa de legume poate fi o gustare de dupa-amiaza nemaipomenita.

 
luni,15 august, 2011

Poftele si corpul tauPoftele sunt intr-adevar modul organismului de a ne spune ca ne lipsesc anumiti nutrienti? Se crede ca natura creaza aceste pofte puternice pentru anumite alimente pentru ca noi sa consumam alimentele necesare, pentru a compensa deficitul.

Pare a avea o legatura logica – femeile insarcinate, spre exemplu, poftesc la inghetata din cauza lipsei de calciu sau castraveti din cauza lipsei de sodiu. La fel e si in cazul in care mancam ciocolata pentru a ne inveseli, pentru ca ne furnizeaza compusi care se presupune ca s-au pierdut in timpul plansului.

Studiile stintifice desfiinteaza aceste idei sustinand ca poftele, in special dorinta intensa pentru un anumit aliment, bautura sau gust e declansata nu de deficitul de nutrienti ci de un set de circumstante mult mai complexe.

Da, ciocolata are unii compusi biologici activi. Doi dintre acestia – feniletilamina si anandamida – ar putea infuenta starea noastra de spirit in bine, dar exista o cantitate atat de mica in ciocolata incat diferenta asupra starii noastre de spirit este insesizabila.

Femeile insarcinate tanjesc dupa alimente care sunt fie dulci, picante sau sarate. Dar se crede ca aceste pofte nu sunt conduse de o nevoie nutritionala specifica ci reflecta un impuls dat de Mama Natura. In vremuri stravechi, cand hrana era putina, pofta pentru alimente foarte gustoase ar fi ajutat la cresterea aportului caloric si la asigurarea unei sarcini sanatoase. In prezent, a obtine suficiente calorii nu reprezinta o problema, dar femeile insarcinate folosesc fraze precum “Mananc pentru doi ” pentru a gasi o explicatie nevoii de a manca mai mult.

Analizand teoria ca deficitul de nutrienti conduce la pofte pentru a compensa lipsa acestora, s-a demonstrat faptul ca unele femei care au deficit de fier consuma mari cantitati de gheata care este practic lipsita de fier.  Nu se stie de ce deficitul de fier declanseaza aceasta pofta care dispare imediat ce deficitul de fier este corectat.

Nu complexitatea alimentelor si cea a individului este cea care influenteaza aceste nevoi puternice. Suntem influentati de presiuni personale, fiziologice si sociale cand facem alegerile alimentare asa ca poate ne folosim de aceste pofte pentru a justifica consumul anumitor alimente.

Gheata nu repara deficitul de fier dar se pare ca unor oameni le face placere sa o mestece. Femeile gravide nu tanjesc dupa inghetata deoarece au nevoie de calciu – tanjesc dupa inghetata pentru ca este delicioasa si pentru ca consumul acesteia este sanctionat in timpul sarcinii. Oamenii tanjesc dupa ciocolata nu datorita compusilor activi ci pentru ca este vorba de o experienta senzoriala uimitoare – este dulce, buna, cremoasa, aromatica – si este extrem de placut sa o mananci. Si din moment ce este incarcata cu grasimi si calorii, este un aliment pacatos, interzis, este transformata intr-un aliment foarte atragator.

 
miercuri,10 august, 2011

Alimentatia selectiva la adultiCopiii mofturosi, care mananca pe alese, isi pot scoate parintii din minti. Acesti copii cer acelasi tip de mancare zi de zi sau stramba din nas cand vad mancare pe care nici macar nu au gustat-o. Unii dintre ei isi pastreaza aceste obiceiuri chiar si la maturitate. Exista si adulti mofturosi care mananca pe alese, ca un copil. Spre deosebire de restul dintre noi, care avem o lista scurta de mancaruri pe care nu le consumam, acesti adulti au o altfel de lista scurta, dar pentru mancarurile pe care sunt dispusi sa le consume. Este tentant sa tragem concluzia ca acesti oameni aleg sa fie incapatanati si rigizi dar studiile au aratat ca este posibil ca altele sa fie cauzele.

In mod normal, lista de mancaruri acceptate de persoanele mofturoase este foarte limitata, lucru care le poate afecta munca sau viata sociala. Alimentele acceptate tind sa fie cele sarate sau procesate – cartofi prajiti, cascaval pane sau inghetata de vanilie. Fructele, legumele si condimentele sunt evitate, dieta acestor persoane fiind limitata la 10 pana la 20 de alimente. Multi spun ca majoritatea mancarurilor la care sunt expusi sunt pur si simplu dezgustatoare, au aspect deloc apetisant, textura, culoare sau miros respingator. Multe dintre aceste persoane incearca sa evite intalnirile de afaceri sau ocaziile sociale care implica alimente, ceea ce este foarte dificil.

Cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh si cei de la Universitatea Duke incearca sa inteleaga mai bine aceasta alimentatie pe care au numit-o “ tulburare de alimentatie selectiva“.  Ei au infiintat primul registru pentru persoanele care mananca pe alese, participantii inregistrand obiceiurile lor alimetare si istoricul medical intr-un chestionar online. Se spera ca informatia stransa de la aproape de 10000 de persoane inregistrate va face lumina asupra acestei probleme care, pentru moment ramane putin tulbure.

Nu se stie daca aceasta tulburare este de natura psihologica sau fiziologica sau o combinatie a celor doua. Este posibil ca persoanele care mananca pe alese sa perceapa diferit aromele, mirosurile sau texturile, deoarece foarte multe dintre alimentele considerate necomestibile de acestia au fost declarate astfel pe baza mirosului sau a texturii. In unele cazuri la baza acestor probleme se afla alergiile la unele alimente sau probleme de inghitire. Aceasta tulburare ar putea fi considerata o fobie alimentara. Cei care isi selecteaza mancarea spun ca unele mancaruri pur si simplu nu arata ca produse alimentare pentru ei – o farfurie de spaghete ar putea fi la fel de bine o farfurie cu viermi pentru acestia.

In acest punct, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa ii ajutam pe cei,  care selecteaza alimentele, sa treaca peste aceasta frica extrema legata de mancarurile noi. Este un proces lent, treptat.

 
luni,8 august, 2011
YouTube Preview Image
 

Surse de proteine ce nu provin din carnePoate ca ai decis sa urmezi o dieta din care sa lipseasca carnea – poate din cauza problemelor de sanatate, datorita mediului sau poate doresti sa economisesti cativa banuti. Chiar daca renunti la carne doar ocazional, mesele tale vor fi mult mai satisfacatoare si vei obtine si o doza buna de proteine. Produsele lactate si ouale contin proteine, desigur, dar daca doresti sa procuri proteinele doar din plante, s-ar putea sa fie foarte greu sa te gandesti la ceva dincolo de orez sau fasole. Iata o trecere in revista a unor plante mai putin cunoscute, care contin proteine.

Multi oameni sunt familiarizari cu tofu – practic este branza facuta din lapte de soia, disponibila in diferite texturi, variind de la foarte moi (texturi matasoase) la foarte ferme (texturi mai tari) . Tofu moale este excelent in piureuri pe cand tofu ferm poate fi marinat si prajit ca substitut gustos pentru carne. Il poti ingheta deasemenea. Cand il dezgheti, lichidul din interior se scurge. Aceasta varianta de tofu are continutul cel mai scazut de lichid, avand consistenta carnii gatite. Caloriile si continutul de proteine variaza – in general vorbind, cu cat mai ferma este textura, cu atat mai mare este continutul de proteine. 170 de grame de tofu cu textura extra-ferma are aprovimativ 90 de calorii si 12 grame de proteine.

Exista o alta varietate de tofu cu care este posibil sa nu fiti familiarizati, si anume, foile de tofu sau yuba. Yuba este produs prin fierberea laptelui de soia si colectarea filmului depus la suprafata, urmata de uscare sub forma de foi. Aceste foi subtiri se pot taia fasii si se pot adauga ca taitei la supe sau se pot amesteca cu cartofi prajiti. 85 de grame de yuba are aproximativ 150 de calorii si 21 de grame de proteine.

Tempeh este similar cu tofu in masura in care este fabricat din soia – dar este facut din boabe intregi, nu doar din lapte de soia, care ii da o textura mai ferma. Boabele de soia sunt fermentate, ceea ce da acestei varietati o aroma ce poate fi descrisa ca fiind asemanatoarea aromei de alune sau ciuperci. Fermentatia reduce balonarea care de multe ori vine cu consumul de soia. Tempeh poate fi inghetat, il poti praji pe gratar sau il poti folosi la mancarurile care cer consum de carne solida.85 de grame de Tempeh are aproximativ 16 grame de proteine si 170 de calorii.

Daca ai mancat pana acum la un restaurant asiatic si ai vazut in meniu denumirea “ imitatie de rata “ trebuie sa stii ca se refera la seitan , sau “carnea de grau“ – astfel numita datorita faptului ca seitan este facut din gluten de grau. Seitan se gaseste de obicei in magazinele alimentare sub forma unor cuburi inghetate care se taie felii sau cubulete inainte de preparare. Seitan poate fi copt, pregatit la aburi, prajit sau fiert la foc mic intr-o supa sau o tocana, si din moment ce are o aroma slaba, preia gustul alimentelor cu care este gatit. 85 de grame de seitan are 90 de calorii si aproximativ 18 grame de proteine. Daca esti sinsibil la gluten va trebui sa iti iei proteinele din alte alimente si nu din seitan.

Poate nu esti familiarizat cu termenul microproteina, care deriva din o microciuperca ce este cultivata si crescuta in cuve mari – spre deosebire de drojdie (care este deasemenea o ciuperca) care este cultivata pentru a produce produsul cu care suntem atat de familiarizati si pe care il folosim pentru a coace. Microproteinele sunt incorporate apoi in tot felul de alternative de carne care au o textura asemanatoare cu carnea de pui dar cu o aroma usoara de ciuperci. Cele mai multe ofera cel putin 10 grame de proteine per portie iar caloriile pot varia de la 90 la 200 in functie de element. Daca esti vegetarian, citeste cu atentie etichetele – unele produse cu microproteine contin albus de ou ca liant.

 
marți,2 august, 2011

Este regimul tau prea strict? In mod normal nu trebuie certate persoanele care incearca sa manance cat mai sanatos posibil. La urma urmei trebuie incurajati oamenii sa consume alimente sanatoase si de a-i ajuta sa gaseasca modalitati de a renunta definitiv la obiceiurile alimentare nesanatoase, pentru a merge pe drumul cel bun. Dar, uneori, sunt persoane care duc nutritia la extrem si dezvolta o obsesie nesanatoasa asupra consumului de alimente sanatoase.

Poate ca ai intalnit si tu astfel de oameni. Ei se mandresc cu obiceiurile lor alimentare fara cusur si-i privesc de sus pe aceia care nu au aceeasi vointa de fier. Isi petrec majoritatea timpului planificand, pregatind si mancand mancaruri perfecte. Fiecare produs alimentar este ales exclusiv pentru valorile sale nutritionale. Pentru multi dintre cei care cauta dieta perfecta, cu cat mai virtuoasa este dieta, cu atat mai onorabil este cel care o urmeaza.

In 1997, medicul Steven Bratman a folosit intr-un articol din revista Yoga termenul “ orthorexia “ ( “orthos“ inseamna “corect” sau “drept” ) pentru a-i descrie pe aceia care au aceasta concentrare nenaturala de a urma o dieta fara cusur.

Am intalnit foarte multe persoane obsedate de tot ceea ce mancau. Multe dintre acestea inregistrau tot ce mancau si in mod normal stiau ce urmau sa manance – cu cateva zile in avans chiar. Aceste persoane pot intretine lungi discutii cu privire la valoarea nutritionala a diferite feluri de mancare pe care le prepara acasa dar intreaba-i de gustul acestora si vei primi drept raspuns o privire goala.

Daca standardele dietei sunt foarte ridicate, este foarte dificil sa mananci in casele altor oameni. In restaurante, orthorexicii vor fierbe personalul in legatura cu aproximativ fiecare detaliu – sursa ingredientelor si metoda de preparare a fiecarui fel de mancare – sfarsind prin a avea probleme in a gasi produsele alimentare care sa se potriveasca dietei lor. Un astfel de comportament ar putea duce la izolare sociala ca rezultat final.

Unii psihologi cred ca orthorexia are la baza o tulburare de anxietate pe cand altii cred ca este vorba de ceva mai mult decat o tulburare obsesiv-compulsiva. Altii cred ca este pur si simplu o hiperconcentrare asupra alimentelor sanatoase – asemanatoare cu dependenta de munca sau de exercitii fizice. Si poate chiar nu e nimic in neregula cu un astfel de comportament.

Definita de Bratman, orthorexia este menita sa descrie un “ dependent de mancare sanatoasa” , in special pe aceia condusi de dorinta de a manca sanatos, nu neaparat mai putin. Este o distinctie importanta pentru ca, chiar daca suna ca o tulburare de alimentatie, orthorexia nu este considerata ca fiind una. Devine o problema doar in cazul in care dieta este dusa la extrem si duce la pierderi semnificative de greutate.

Exista persoane care mananca sanatos dar care nu sunt subponderale si care reusesc sa gaseasca ceva sanatos de mancare cand ies cu prietenii sau cu familia. Au facut in asa fel incat disciplina stricta sa functioneze in cazul lor. Pentru cei care vor sa slabeasca putin, terapia comportamentala poate fi de ajutor. Invatand sa inlocuiti gandurile obsesive cu o atitudine sanatoasa cu privire la alimente, va poate ajuta sa fiti mai detasati cand vine vorba de dieta.

 
Te afli aici: 

Wellness.ro

 

Blog

  2011  

august

 
Activitatea acestui magazin se desfasoara conform urmatorului Regulament.
Copyright © 1996-2012 Wellness.ro - Magazin online de produse Herbalife .