CAUTA PE BLOG

0742057181
sau
0723508026
Comanda telefonic:
 
 

CAUTA PRODUSE WELLNESS.

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER

si fii primul care afla noutatile
 

In categoria: Alimentatie Sanatoasa

Este dieta ta prea stricta?

 

Este regimul tau prea strict? In mod normal nu trebuie certate persoanele care incearca sa manance cat mai sanatos posibil. La urma urmei trebuie incurajati oamenii sa consume alimente sanatoase si de a-i ajuta sa gaseasca modalitati de a renunta definitiv la obiceiurile alimentare nesanatoase, pentru a merge pe drumul cel bun. Dar, uneori, sunt persoane care duc nutritia la extrem si dezvolta o obsesie nesanatoasa asupra consumului de alimente sanatoase.

Poate ca ai intalnit si tu astfel de oameni. Ei se mandresc cu obiceiurile lor alimentare fara cusur si-i privesc de sus pe aceia care nu au aceeasi vointa de fier. Isi petrec majoritatea timpului planificand, pregatind si mancand mancaruri perfecte. Fiecare produs alimentar este ales exclusiv pentru valorile sale nutritionale. Pentru multi dintre cei care cauta dieta perfecta, cu cat mai virtuoasa este dieta, cu atat mai onorabil este cel care o urmeaza.

In 1997, medicul Steven Bratman a folosit intr-un articol din revista Yoga termenul “ orthorexia “ ( “orthos“ inseamna “corect” sau “drept” ) pentru a-i descrie pe aceia care au aceasta concentrare nenaturala de a urma o dieta fara cusur.

Am intalnit foarte multe persoane obsedate de tot ceea ce mancau. Multe dintre acestea inregistrau tot ce mancau si in mod normal stiau ce urmau sa manance – cu cateva zile in avans chiar. Aceste persoane pot intretine lungi discutii cu privire la valoarea nutritionala a diferite feluri de mancare pe care le prepara acasa dar intreaba-i de gustul acestora si vei primi drept raspuns o privire goala.

Daca standardele dietei sunt foarte ridicate, este foarte dificil sa mananci in casele altor oameni. In restaurante, orthorexicii vor fierbe personalul in legatura cu aproximativ fiecare detaliu – sursa ingredientelor si metoda de preparare a fiecarui fel de mancare – sfarsind prin a avea probleme in a gasi produsele alimentare care sa se potriveasca dietei lor. Un astfel de comportament ar putea duce la izolare sociala ca rezultat final.

Unii psihologi cred ca orthorexia are la baza o tulburare de anxietate pe cand altii cred ca este vorba de ceva mai mult decat o tulburare obsesiv-compulsiva. Altii cred ca este pur si simplu o hiperconcentrare asupra alimentelor sanatoase – asemanatoare cu dependenta de munca sau de exercitii fizice. Si poate chiar nu e nimic in neregula cu un astfel de comportament.

Definita de Bratman, orthorexia este menita sa descrie un “ dependent de mancare sanatoasa” , in special pe aceia condusi de dorinta de a manca sanatos, nu neaparat mai putin. Este o distinctie importanta pentru ca, chiar daca suna ca o tulburare de alimentatie, orthorexia nu este considerata ca fiind una. Devine o problema doar in cazul in care dieta este dusa la extrem si duce la pierderi semnificative de greutate.

Exista persoane care mananca sanatos dar care nu sunt subponderale si care reusesc sa gaseasca ceva sanatos de mancare cand ies cu prietenii sau cu familia. Au facut in asa fel incat disciplina stricta sa functioneze in cazul lor. Pentru cei care vor sa slabeasca putin, terapia comportamentala poate fi de ajutor. Invatand sa inlocuiti gandurile obsesive cu o atitudine sanatoasa cu privire la alimente, va poate ajuta sa fiti mai detasati cand vine vorba de dieta.

 

Etichete: ,

Adauga un comentariu pentru Este dieta ta prea stricta? 

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Te afli aici: 

Wellness.ro

 

Blog

 

Alimentatie Sanatoasa

 Este dieta ta prea stricta?
 
Activitatea acestui magazin se desfasoara conform urmatorului Regulament.
Copyright © 1996-2012 Wellness.ro - Magazin online de produse Herbalife .