CAUTA PE BLOG

0742057181
sau
0723508026
Comanda telefonic:
 
 

CAUTA PRODUSE WELLNESS.

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER

si fii primul care afla noutatile
 

In categoria: Alimentatie Sanatoasa

Cum sa incetezi sa te mai minti in privinta caloriilor

 

Cum sa incetezi sa te mai minti in privinta caloriilorCheia catre o greutate sanatoasa este o dieta echilibrata in care exista o balanta intre aportul de calorii si caloriile pe care le arzi. Este mai usor in teorie decat de pus in practica.

Echilibrarea caloriilor suna destul de simplu. Mananca mai multe calorii decat arzi si te vei ingrasa. Daca aportul de calorii este mai mic decat caloriile arse, vei pierde cateva kilograme. Pastreaza aportul de calorii si caloriile arse la aproximativ aceeasi valoare iar greutatea ta va fi stabila. Multi se plang ca “fac exercitii din greu dar nu pierd in greutate” sau “ mananca foarte putin dar greutatea lor nu se modifica”. Este foarte simplu: cand vine vorba de o numaratoare corecta a caloriilor – cele pe care le mananci si cele pe care le arzi – sunt multe cai in care poti numara gresit.

Sa presupunem ca esti un barbat activ, destul de mare. Sa spunem ca, pentru a-ti mentine greutatea, trebuie sa mananci in jur de 2700 de calorii pe zi. Asta inseamna in jur de 1 milion de calorii intr-un an. Daca gresesti calculele cu 10%, vei manca cu 100,000 de calorii mai mult decat te asteptai, pe parcursul unui an – si te vei ingrasa 13 kilograme datorita acestui lucru. Si asta se datoreaza unei simple erori de calcul. Multe persoane intampina dificultati cand vine vorba de numaratul caloriilor pe care le ard. Daca ai probleme cu “echilibrarea dietei”, iata cateva motive din cauza carora e posibil sa te chinui.

Nu ai nici cea mai mica idee cate calorii ar trebui sa mananci in fiecare zi
Poti incepe prin a estima cate calorii arde corpul tau in fiecare zi. Problema este ca exista mai multe variabile de care trebuie sa tii cont: varsta, gen, cantitatea de grasime corporala sau muschi, cat de intense sunt exercitiile tale fizice. Caloriile pe care le arzi zi de zi (aproximativ 70%) sunt folosite doar pentru a-ti mentine tot sistemul in stare de functionare – circulator, digestiv, s.a.m.d. – iar rata metabolica este determinata de muschi. Caloriile ramase sunt folosite pentru a te alimenta cu energie pentru activitatile zilnice. Poti gasi aparate sau programe care te pot ajuta sa estimezi necesarul de calorii dar trebuie sa tii cont de faptul ca acestea doar estimeaza, din moment ce nu pot lua in considerare ritmul in care organismul tau arde grasimile. O cale destul de buna de a-ti estima necesarul zilnic de calorii este sa tii o evidenta exacta a alimentelor pe care le mananci intr-o saptamana si sa fii atent la aportul mediu de calorii. Daca greutatea ta este stabila, inseamna ca mananci cat trebuie. Daca te ingrasi, inseamna ca mananci mai mult decat ai nevoie.

Nu estimezi corect aportul de calorii
Din pacate, informatia pe care o primesti din jurnalul in care tii evidenta a ceea ce mananci depinde de cat de corect inregistrezi totul. Majoritatea oamenilor nu estimeaza corect cate calorii mananca – cu aproximativ 40%. Daca nu cantaresti si nu masori totul – si te bazezi pe portii “dupa ochi” – poti gresi. De asemenea, tine minte ca numarul de calorii trecut pe etichete poate fi mai mare cu pana la 10% decat cel real iar caloriile din mancarurile preparate in restaurante cu pana la 25% decat ceea ce scrie in menu. Daca tot inregistrezi totul, sa nu uiti condimentele, dressingurile pentru salata, zaharul si laptele de la cafea, prajiturelele pe care le-ai gasit pe fundul borcanului, muscaturile de pizza pe care le-ai luat in fuga. Totul conteaza. Fiecare inghititura!

Nu estimezi corect cate calorii arzi cand faci sport
Majoritatea oamenilor estimeaza ca prin exercitii fizice ard de 2-3 mai multe calorii decat ard in realitate. Modul in care corpul tau arde calorii depinde de multe aspecte – dimensiunea corpului, durata exercitiilor fizice sau intensitatea acestora. De cele mai multe ori, oamenii nu depun chiar atat de mult efort pe cat isi imagineaza ca depun. Dimensiunea corpului conteaza, deasemenea – cu cat greutatea ta este mai mare, cu atat mai multe calorii arzi prin exercitii fizice. O persoana care cantareste 55 de kilograme arde 250 de calorii daca merge 4 kilometri intr-o ora, dar o persoana care cantareste 90 de kilograme va arde 400 de calorii daca parcurge aceeasi distanta intr-o ora. Daca te bazezi pe calculatorul aparatului pe care faci exercitii la sala sa iti zica cate calorii ai ars, e posibil sa indice o valoare eronata. Poti gasi online calculatoare pentru calorii care iti pot spune cate calorii arzi pe minut, in functie de greutate, pentru o varietate de activitati. Tine minte ca o ora de innot inseamna 60 de minute de miscare si nu “o ora in piscina”.

Te recompensezi pentru ca ai facut exercitii fizice luandu-ti liber in restul zilei
Dupa exercitiile fizice esti convins ca ai ars mult mai multe calorii decat ai mancat asa ca te gandesti sa iti oferi un premiu (vezi tabelul). Uneori ajustam caloriile arse – dupa o activitate intensa compensam devenind foarte putini activi pe parcursul zilei. Toate fiind spuse, am ars aproximativ la fel de multe calorii ca si cand nu am fi facut exercitii fizice deloc. Trebuie sa continui cu exercitiile fizice dar si cu activitatile zilnice obisnuite.

Te recompensezi … cu mancare pentru ca ai facut exercitii fizice
“Am facut exercitii fizice asa ca merit sa mananc (pizza, inghetata, bere…)”. De indata ce te-ai convins ca ai ars mai multe calorii decat ai ars de fapt, este la fel de usor sa te convingi ca poti manca mai mult.
Uite un alt punct de vedere. Cate exercitii fizice trebuie sa faci pentru a arde caloriile de la pizza, inghetata sau bere? Tabelul de mai jos arata cat efort trebuie sa depuna o persoana de 70 de kg pentru a arde caloriile de la o varietate de alimente. Trebuie sa depuna mai mult efort decat iti imaginezi. Gandeste-te ce rezultate ai fi avut daca exercitiile fizice ar fi ars la fel de multe calorii cate credeai tu ca ard – si nu ai fi mancat imediat dupa un dublu cheeseburger si cartofi prajiti.

Produs alimentar Cantitate Calorii Exercitii fizice necesare
Popcorn 4 cupe 140 20 min de mers cu bicicleta
Bomboana pe bat 1 bomboana 280 30 min de tenis
Inghetata cu fulgi de ciocolata 1cupa si jumatate 780 90 min de squash
Chipsuri 15 chipsuri 160 90 min de frisbee
Pizza cu carne si branza 2 felii 1000 2 ore si jumatate de patinaj
Bere 500 ml 250 1 ora de aerobic in apa
Biscuiti cu ciocolata 4 bucati 400 120 de min de bowling
Amestec de nuci Jumatate de cana 435 165 de min de curatenie
Macaroane cu branza 1 cupa 430 45 de min de urcat scarile
Burger cu cartofi prajiti 1burger + 1portie 1100 2 ore de alergare
Dressing de salata 2 cutiute 150 30 min de aerobic
maioneza 1 cutiuta 100 22 min de mers
 

Etichete: ,

Adauga un comentariu pentru Cum sa incetezi sa te mai minti in privinta caloriilor 

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Te afli aici: 

Wellness.ro

 

Blog

 

Alimentatie Sanatoasa

 Cum sa incetezi sa te mai minti in privinta caloriilor
 
Activitatea acestui magazin se desfasoara conform urmatorului Regulament.
Copyright © 1996-2012 Wellness.ro - Magazin online de produse Herbalife .