Sa spunem ca ai inteles cat de sanatoase sunt cerealele. Ai luat la rand magazinele de paine, ai citit etichetele si ai gasit painea sanatoasa, din 100% cereale integrale. Dar stai… Ce poti manca pe aceasta paine sanatoasa?
Unele persoane chiar nu stiu sa faca un sandvis. Alte persoane ung mai intai painea cu margarina chiar daca vor sa faca un sandvis cu unt de arahide. Datorita gamei ametitoare de produse de pe piata, multi oameni au dezvoltat o pasiune pentru margarina. Exista mai multe tipuri de margarina: cu multe grasimi, cu putine grasimi sau margarina care promite sa “sprijine colesterolul sanatos”. Margarina bogata in grasimi este foarte asemanatoare cu untul, desi contine mai putine grasimi saturate. Atentie insa: o lingura de margarina contine 80 de calorii si 100g contine 700 calorii.
Datorita versiunilor mai usoare a produselor bogate in calorii cum e margarina, poti salva foarte multe calorii – la fel stau lucrurile si in cazul cremei de branza si a maionezei. Ia in considerare acest lucru : daca in mod normal adaugi maioneza la sandvis-ul tau, crema de branza pe covrigi sau margarina pe paine prajita, cand vei lua masa in oras, vei utiliza versiunile bogate in calorii ale acestor produse pentru ca versiunile mai sarace in calorii, de obicei, nu sunt disponibile. Ai putea sa fii mai intelept si sa renunti la obiceiul de a intinde aceste produse pe paine.
Daca iti place sa mananci paine cu ceva dulce – cum ar fi gem, jeleuri, conserve, unt de fructe sau miere – trebuie sa stii ca acestea contin aproximativ 45 de calorii / lingura. Nu te pacali crezand ca gemul de fructe este luat in considerare ca o portie de fructe. Gemurile sunt facute din fructe si ingrediente din fructe cum ar fi siropul de fructe (zahar) sau concentratul de suc de mere. Din punct de vedere nutritional, gemul obisnuit este aproximativ la fel cu cel din diferite fructe.
In cazul in care iti place untul de arahide, incearca migdalele sau fisticul. Da, nucile fac bine inimii, dar alunele nu sunt nuci – se aseamana mai mult cu fasolea. Ca atare, acestea sunt surse bune de proteine. Dar grasinea din arahide nu este nici pe departe la fel de sanatoasa ca grasimea din nucile care cresc in copac. Nucile, migdalele sau fisticul contin jumatate din grasimile saturate ce le contine untul de arahide. Daca nu poti renunta la untul de arahide, incearca sa consumi doar unt de arahide natural.
Daca iti plac cremele de ciocolata cu alune, iti sugerez sa le consumi doar la ocazii speciale. Da, au gust foarte bun dar au mai multe calorii si grasimi saturate chiar si decat untul.
Inca ceva ce ar trebui sa iei in considerare – daca consideri ca painea poate fi consumata numai impreuna cu o crema sau un topping, poate ca nu mananci painea potrivita. Painea delicioasa – proaspata si inmiresmata, calda si pufoasa – este foarte buna si nu necesita nimic in plus.

Copiii mici racesc mereu, mai ales daca frecventeaza gradinita sau scoala. Cum incepe noul an scolar, copiii vor aduce acasa mai mult decat teme sau prieteni noi – cu siguranta vor aduce si foarte multi microbi. Chiar daca nu aveti copii acasa, sansele sunt oricum mai mari sa te imbolnavesti pentru ca vremea este din ce in ce mai rece. Acum este momentul oportun sa faci tot ce iti sta in putinta din punct de vedere nutritional, pentru a ajuta la mentinerea sistemului imunitar in forma.
Uneori, cand discutam cu oameni care se lupta cu kilogramele in plus, ei spun ca motivul pentru care nu reusesc sa slabeasca se datoreaza faptului ca mananca prea mult seara si noaptea. Desi pare sa aiba sens, lucrurile nu stau de fapt asa. Prea multe calorii, in orice moment al zilei, vor duce la cresterea in greutate.
Schimbarea sezonului aduce odata cu ea o noua grupa de legume si fructe de care ne putem bucura. Legumele radacinoase – cum ar fi morcovii sau cartofii dulci – si toate legumele din familia verzei – cum ar fi broccoli si conopida – sunt la mare cautare in acest nou sezon. Toate aceste legume si fructe sunt candidatele perfecte pentru a fi coapte la cuptor – una din metodele preferate de gatit toamna.
Pentru tot timpul pe care il petrecem gandindu-ne cum am putea sa scapam de ea, grasimea este probabil, una dintre cele mai neintelese tesuturi ale corpului uman.
Cand cauti ceva care sa iti indulceasca cerealele sau iaurtul, probabil alegi bolul cu zahar.
Unul dintre cele mai comune lucruri de care se plang persoanele care sunt la dieta, este faptul ca sunt “infometati tot timpul”. Trebuie sa intelegem ce insemna termenul “infometat”. Foamea se simte in mod normal in stomac. Cand zaharul din sange scade, organismul elibereaza hormoni care stimuleaza stomacul sa se contracte si astfel apar chinurile foamei. Unii oameni confunda foamea cu dorinta de a manca – care este de fapt pofta de mancare si nu foame. Pentru a-i ajuta sa invete care este diferenta, le-am cerut sa astepte sa li se instaleze o senzatie moderata de foame, pentru a recunoaste cu adevarat semnalele corpului care spun ca este timpul sa manance, si apoi sa puna furculita jos, cand se simt comfortabil si nu plini. La sfarsit, indiferent de cum o numesti, daca te simti infometat, o sa fie destul de greu sa respecti programul de slabire. Mai jos veti gasi o lista cu cele mai satioase alimente pe care le puteti manca.
Poftele sunt intr-adevar modul organismului de a ne spune ca ne lipsesc anumiti nutrienti? Se crede ca natura creaza aceste pofte puternice pentru anumite alimente pentru ca noi sa consumam alimentele necesare, pentru a compensa deficitul.
Copiii mofturosi, care mananca pe alese, isi pot scoate parintii din minti. Acesti copii cer acelasi tip de mancare zi de zi sau stramba din nas cand vad mancare pe care nici macar nu au gustat-o. Unii dintre ei isi pastreaza aceste obiceiuri chiar si la maturitate. Exista si adulti mofturosi care mananca pe alese, ca un copil. Spre deosebire de restul dintre noi, care avem o lista scurta de mancaruri pe care nu le consumam, acesti adulti au o altfel de lista scurta, dar pentru mancarurile pe care sunt dispusi sa le consume. Este tentant sa tragem concluzia ca acesti oameni aleg sa fie incapatanati si rigizi dar studiile au aratat ca este posibil ca altele sa fie cauzele.
