Pentru tot timpul pe care il petrecem gandindu-ne cum am putea sa scapam de ea, grasimea este probabil, una dintre cele mai neintelese tesuturi ale corpului uman.
O ciupim si tragem de ea in speranta ca o sa dispara, ca si cum ar fi un “lucru” inutil, fara niciun rol important – altul decat cel de a functiona ca memento ca nu suntem in forma sau ca am mancat prea mult. Pentru ca sunt atat de putini oameni care stiu ce este grasimea corporala de fapt, motivul pentru care o au si ce pot face (sau nu) pentru a scapa de ea, este timpul sa daramam niste mituri.
- Daca nu faci exercitii fizice, muschii ti se vor transforma in grasime. Cu siguranta asa pare sa fie – incetezi sa faci exercitii fizice o perioada si destul de repede muschii tai tonifiati incep sa fie din ce in ce mai moi. Exercitiile de rezistenta construiesc si repara muschii asa ca, atunci cand opresti programul de exercitii fizice, fibrele din muschi se micsoreaza. Incet, incet, incepi sa depozitezi cate putina grasime printre fibrele muschilor – cu siguranta te vei simti mai moale. Dar muschii si celulele adipoase nu sunt interschimbabile. Asa cum nu poti transforma o celula osoasa intr-o celula nervoasa, sau o celula rosie din sange in celula de piele, tot asa tesutul muscular nu se poate transforma in grasime.
- Nu poti alege partea corpului de unde vrei sa slabesti. Sa scapi de grasime doar dintr-o anumita parte a corpului, pur si simplu nu este posibil. Da, daca faci foarte multe exercitii fizice care vizeaza strict muschii abdominali sau picioarele, iti vei tonifia muschii iar asta te va face sa pari mai subtire. Cand pierzi tesut adipos, il pierzi uniform, de pe tot corpul. Daca ai forme si vrei sa slabesti, si dupa ce vei slabi vei avea. Daca nu ai talia evidentiata, nu spera ca vei primi brusc una, indiferent de cate abdomene faci. Cand slabesti, silueta ta ramane aproximativ la fel, doar ca putin mai mica.
- Celulele de grasime sunt doar un loc in care se stocheaza grasimea. Pana relativ recent, s-a crezut ca celulele de grasime sunt doar saci de grasime, un loc in care se inmagazineaza caloriile in exces. Nici pe departe! Celulele de grasime sunt acum cunoscute pentru ca produc o serie de hormoni – mesageri chimici care odata eliberati in sange transmit semnale catre parti ale corpului, semnale ce pot avea numeroase efecte asupra sanatatii. Aceste celule nu stau pe loc – grasimea este in continua miscare, in functie de nevoile organismului.
- Ar trebui sa incerci sa scazi grasimea din corp cat mai mult posibil. De vreme ce este adevarat ca iti pui in pericol sanatatea daca ai prea multa grasime in corp, este adevarat si faptul ca trebuie sa ai macar putina. Ne place sa uram grasimea dar aceasta are unele functii importante. Pe langa faptul ca produce hormoni importanti, grasimea depoziteaza vitamine liposolubile, izoleaza corpul de caldura si frig si umple cavitatile din jurul organelor vitale. Nivelele sanatoase ale tesutului adipos se afla in jurul valorii de 15% pentru barbati si 22 % pentru femei.
- Grasimea cantareste mai putin decat masa musculara. Auzi asta tot timpul, dar nu este corect. Un kilogram este un kilogram, fie ca este vorba de un kilogram de grasime, unul de muschi sau chiar unul de pene. Corect este sa spui ca grasimea este mai putin densa decat muschii – asta inseamna ca un kilogram de grasime ocupa mai mult loc in interiorul corpului, decat ar ocupa un kilogram de muschi. Din aceasta cauza oamenii cu masa musculara dezvoltata de multe ori cantaresc mai mult decat ti-ai putea imagina – corpul acestora este format din muschi grei, inghesuiti intr-un volum mic.