Cand cauti ceva care sa iti indulceasca cerealele sau iaurtul, probabil alegi bolul cu zahar.
Anumite alimente cer sa fie indulcite si 15 calorii per lingurita nu este chiar mult atata timp cat este folosit cumpatat. Dar poate tu ai vazut si alte tipuri de indulcitori pe rafturile magazinului – cum ar fi siropul sau mierea – si te-ai intrebat care este mai bun. Din punct de vedere nutritional, nu exista un adevarat “castigator”.
Caloriile din zahar, siropuri sau miere sunt comparabile. Este adevarat ca unele dintre acestea contin cantitati mici de vitamine si minerale dar sunt consumate in cantitati atat de mici incat cu greu se face diferenta. La sfarsit, ceea ce alegi se poate rezuma pur si simplu la gust.
Mierea si siropul de artar sunt minim rafinate – ceea ce cumperi este foarte aproape de ceea ce gasesti in natura. Albinele fac mierea din nectarul a tot felul de plante cu flori, motiv pentru care aroma si culoarea mierii difera in functie de sursa nectarului. Mierea pe care o cumperi este doar incalzita inainte de a fi ambalata – desi poti gasi miere de albine neprocesata, deasemenea. Siropul produs de artari este prelucrat minim – este fiert pentru a elimina o parte din apa, rezultand siropul concentrat. Mierea si siropul de artar au aproximativ 60 de calorii / lingura, fiecare. Zaharul are 50 de calorii / lingura dar nu este atat de dulce ca mierea sau siropul de artar, din care veti folosi mai putin.
Siropul de agave este produs din seva agavelor – o planta suculenta inrudita cu cactusul. Siropul de agave are un gust foarte dulce, dar usor. Ca mierea si siropul de artar, siropul de agave este putin procesat la temperaturi scazute, pentru a elimina excesul de apa. Siropul de agave este putin mai subtire decat mierea sau melasa asa ca se amesteca bine in lichide, cum ar fi ceaiul cu gheata. O lingura de sirop de agave are aproximativ 60 de calorii.
Sucul din trestie se obtine din trestia de zahar – o planta inalta originara din sudul Pacificului. Nu gasesti de multe ori suc de trestie vandut in forma lichida ca indulcitor, dar exista diferite produse obtinute prin evaporarea sucului de trestie, cum ar fi cristalele de trestie de zahar. Cel mai putin rafinat produs se numeste rapadura, un produs asemanator zaharului brun, care contine anumite minerale cum ar fi fier, calciu, potasiu si magneziu, minerale care se gasesc in mod normal in trestie. Cu cat mai mult lichid este eliminat, sunt produse cristalele de zahar si sucul de trestie. Acestea contin aproximativ 50 de calorii / lingura.
Siropuri din cereale – cum ar fi siropul de orz si siropul de orez brun. Boabele de orz inmugurite, produc enzime care transforma amidonul in zahar, care apoi este amestecat cu apa, astfel incat siropul poate fi extras. Aceleasi enzime pot fi amestecate cu orez brun fiert pentru a produce siropul de orez brun. Ambele au aproximativ 60 de calorii / lingura dar sunt mai putin dulci decat zaharul de masa, ceea ce inseamna ca exista riscul de a folosi mai mult decat in cazul altor indulcitori. In schimb, siropurile de cereale pot fi folosite ca drojdie pentru a prepara painea de casa care dobandeste astfel o aroma mult mai aromata si o textura mai usoara.
Etichete: calorii