Poftele sunt intr-adevar modul organismului de a ne spune ca ne lipsesc anumiti nutrienti? Se crede ca natura creaza aceste pofte puternice pentru anumite alimente pentru ca noi sa consumam alimentele necesare, pentru a compensa deficitul.
Pare a avea o legatura logica – femeile insarcinate, spre exemplu, poftesc la inghetata din cauza lipsei de calciu sau castraveti din cauza lipsei de sodiu. La fel e si in cazul in care mancam ciocolata pentru a ne inveseli, pentru ca ne furnizeaza compusi care se presupune ca s-au pierdut in timpul plansului.
Studiile stintifice desfiinteaza aceste idei sustinand ca poftele, in special dorinta intensa pentru un anumit aliment, bautura sau gust e declansata nu de deficitul de nutrienti ci de un set de circumstante mult mai complexe.
Da, ciocolata are unii compusi biologici activi. Doi dintre acestia – feniletilamina si anandamida – ar putea infuenta starea noastra de spirit in bine, dar exista o cantitate atat de mica in ciocolata incat diferenta asupra starii noastre de spirit este insesizabila.
Femeile insarcinate tanjesc dupa alimente care sunt fie dulci, picante sau sarate. Dar se crede ca aceste pofte nu sunt conduse de o nevoie nutritionala specifica ci reflecta un impuls dat de Mama Natura. In vremuri stravechi, cand hrana era putina, pofta pentru alimente foarte gustoase ar fi ajutat la cresterea aportului caloric si la asigurarea unei sarcini sanatoase. In prezent, a obtine suficiente calorii nu reprezinta o problema, dar femeile insarcinate folosesc fraze precum “Mananc pentru doi ” pentru a gasi o explicatie nevoii de a manca mai mult.
Analizand teoria ca deficitul de nutrienti conduce la pofte pentru a compensa lipsa acestora, s-a demonstrat faptul ca unele femei care au deficit de fier consuma mari cantitati de gheata care este practic lipsita de fier. Nu se stie de ce deficitul de fier declanseaza aceasta pofta care dispare imediat ce deficitul de fier este corectat.
Nu complexitatea alimentelor si cea a individului este cea care influenteaza aceste nevoi puternice. Suntem influentati de presiuni personale, fiziologice si sociale cand facem alegerile alimentare asa ca poate ne folosim de aceste pofte pentru a justifica consumul anumitor alimente.
Gheata nu repara deficitul de fier dar se pare ca unor oameni le face placere sa o mestece. Femeile gravide nu tanjesc dupa inghetata deoarece au nevoie de calciu – tanjesc dupa inghetata pentru ca este delicioasa si pentru ca consumul acesteia este sanctionat in timpul sarcinii. Oamenii tanjesc dupa ciocolata nu datorita compusilor activi ci pentru ca este vorba de o experienta senzoriala uimitoare – este dulce, buna, cremoasa, aromatica – si este extrem de placut sa o mananci. Si din moment ce este incarcata cu grasimi si calorii, este un aliment pacatos, interzis, este transformata intr-un aliment foarte atragator.