Poate ca ai decis sa urmezi o dieta din care sa lipseasca carnea – poate din cauza problemelor de sanatate, datorita mediului sau poate doresti sa economisesti cativa banuti. Chiar daca renunti la carne doar ocazional, mesele tale vor fi mult mai satisfacatoare si vei obtine si o doza buna de proteine. Produsele lactate si ouale contin proteine, desigur, dar daca doresti sa procuri proteinele doar din plante, s-ar putea sa fie foarte greu sa te gandesti la ceva dincolo de orez sau fasole. Iata o trecere in revista a unor plante mai putin cunoscute, care contin proteine.
Multi oameni sunt familiarizari cu tofu – practic este branza facuta din lapte de soia, disponibila in diferite texturi, variind de la foarte moi (texturi matasoase) la foarte ferme (texturi mai tari) . Tofu moale este excelent in piureuri pe cand tofu ferm poate fi marinat si prajit ca substitut gustos pentru carne. Il poti ingheta deasemenea. Cand il dezgheti, lichidul din interior se scurge. Aceasta varianta de tofu are continutul cel mai scazut de lichid, avand consistenta carnii gatite. Caloriile si continutul de proteine variaza – in general vorbind, cu cat mai ferma este textura, cu atat mai mare este continutul de proteine. 170 de grame de tofu cu textura extra-ferma are aprovimativ 90 de calorii si 12 grame de proteine.
Exista o alta varietate de tofu cu care este posibil sa nu fiti familiarizati, si anume, foile de tofu sau yuba. Yuba este produs prin fierberea laptelui de soia si colectarea filmului depus la suprafata, urmata de uscare sub forma de foi. Aceste foi subtiri se pot taia fasii si se pot adauga ca taitei la supe sau se pot amesteca cu cartofi prajiti. 85 de grame de yuba are aproximativ 150 de calorii si 21 de grame de proteine.
Tempeh este similar cu tofu in masura in care este fabricat din soia – dar este facut din boabe intregi, nu doar din lapte de soia, care ii da o textura mai ferma. Boabele de soia sunt fermentate, ceea ce da acestei varietati o aroma ce poate fi descrisa ca fiind asemanatoarea aromei de alune sau ciuperci. Fermentatia reduce balonarea care de multe ori vine cu consumul de soia. Tempeh poate fi inghetat, il poti praji pe gratar sau il poti folosi la mancarurile care cer consum de carne solida.85 de grame de Tempeh are aproximativ 16 grame de proteine si 170 de calorii.
Daca ai mancat pana acum la un restaurant asiatic si ai vazut in meniu denumirea “ imitatie de rata “ trebuie sa stii ca se refera la seitan , sau “carnea de grau“ – astfel numita datorita faptului ca seitan este facut din gluten de grau. Seitan se gaseste de obicei in magazinele alimentare sub forma unor cuburi inghetate care se taie felii sau cubulete inainte de preparare. Seitan poate fi copt, pregatit la aburi, prajit sau fiert la foc mic intr-o supa sau o tocana, si din moment ce are o aroma slaba, preia gustul alimentelor cu care este gatit. 85 de grame de seitan are 90 de calorii si aproximativ 18 grame de proteine. Daca esti sinsibil la gluten va trebui sa iti iei proteinele din alte alimente si nu din seitan.
Poate nu esti familiarizat cu termenul microproteina, care deriva din o microciuperca ce este cultivata si crescuta in cuve mari – spre deosebire de drojdie (care este deasemenea o ciuperca) care este cultivata pentru a produce produsul cu care suntem atat de familiarizati si pe care il folosim pentru a coace. Microproteinele sunt incorporate apoi in tot felul de alternative de carne care au o textura asemanatoare cu carnea de pui dar cu o aroma usoara de ciuperci. Cele mai multe ofera cel putin 10 grame de proteine per portie iar caloriile pot varia de la 90 la 200 in functie de element. Daca esti vegetarian, citeste cu atentie etichetele – unele produse cu microproteine contin albus de ou ca liant.

In mod normal nu trebuie certate persoanele care incearca sa manance cat mai sanatos posibil. La urma urmei trebuie incurajati oamenii sa consume alimente sanatoase si de a-i ajuta sa gaseasca modalitati de a renunta definitiv la obiceiurile alimentare nesanatoase, pentru a merge pe drumul cel bun. Dar, uneori, sunt persoane care duc nutritia la extrem si dezvolta o obsesie nesanatoasa asupra consumului de alimente sanatoase.
Cand vine vorba de a manca sanatos si de a face exercitii fizice, majoritatea ne rezumam doar la a vorbi. Majoritatea sustinem ca vom manca alimente mai sarace in grasimi, zahar, ca vom renuna la carnea rosie , ca vom manca mai multe fructe si legume si ca vom face sport in mod regulat. Dar cand vine vorba sa punem in aplicare planul, avem de-a face cu o poveste diferita. Se pare ca exista un decalaj destul de mare intre numarul persoanelor care intentioneaza sa urmeze aceste comportamente sanatoase si numarul persoanelor care chiar le urmeaza. Faptul ca stim ce e bine pentru noi nu este suficient cand vine vorba de a adopta acele comportamente sanatoase – doar pentru ca stim ce ar trebui sa facem nu inseamna ca o sa si facem.
Criza de obezitate din America nu va disparea prea curand. In al saselea an de sondaje asupra fiecarui stat din SUA, fundatia Robert Wood Johnson a raportat recent ca obezitatea in randul adultilor s-a dublat sau aproape s-a dublat, in 15 din cele 50 de state, in ultimii 15 ani. Ce e chiar mai uimitor este faptul ca acum 20 de ani niciunul dintre state nu a raportat o rata de obezitate mai mare de 15 %. Acum, rata obezitatii depaseste 15 % din populatia celor 50 de state.
Imagineaza-ti ca esti intr-o vacanta all inclusive. La un moment dat vezi bufetul incarcat cu bunatati. Ramai cu fata la el sau te intorci brusc? Mananci in separeu sau la masa? Faci turul intregului bufet pentru a te decide ce vrei sa mananci sau te afunzi in primele bucate care-ti ies in cale? Felul in care te comporti intr-o asemenea situatie poate spune multe lucruri despre tine.
Poate ti s-a intamplat si tie – dupa o zi grea de munca, mai grea decat in mod normal, te regasesti in postura in care te gandesti ca meriti un cheeseburger, cartofi prajiti, o ciocolata sau o prajitura, pentru efortul depus. Aceasta gandire se numeste compensarea caloriilor. De multe ori, dupa exercitii fizice, ajungem sa ne supraalimentam – convinsi ca am ars mai multe calorii decat avem in farfurie. Dar supraalimentarea nu este singura cale prin care noi incercam sa compensam. Dupa cateva ore de activitate, tindem sa devenim mai putin activi.







Mereu apar noi strategii de slabire. Ideea merge putin dincolo de lucrurile la care te gandesti in mod normal – care se axeaza pe schimbarea comportamentului atunci cand vine vorba de alegerea alimentelor – la ceva mai mult. Este practic o ajustare de atitudine. Daca repeti mereu si crezi ca esti o persoana sanatoasa si activa care mananca sanatos, atunci, probabil vei incepe sa te comporti ca o persoana sanatoasa si activa care mananca sanatos. Aceste comportamente sanatoase ar trebui, la randul lor, sa te duca mai aproape de obiectivul tau.
Majoritatea oamenilor au programul diferit de lucru si odihna in zilele lucratoare din saptamana si in weekend. Este diferita si alimentatia. De regula, in timpul saptamanii se mananca mai putin din cauza lipsei de timp si in weekend se mananca mai mult.
