Mereu apar noi strategii de slabire. Ideea merge putin dincolo de lucrurile la care te gandesti in mod normal – care se axeaza pe schimbarea comportamentului atunci cand vine vorba de alegerea alimentelor – la ceva mai mult. Este practic o ajustare de atitudine. Daca repeti mereu si crezi ca esti o persoana sanatoasa si activa care mananca sanatos, atunci, probabil vei incepe sa te comporti ca o persoana sanatoasa si activa care mananca sanatos. Aceste comportamente sanatoase ar trebui, la randul lor, sa te duca mai aproape de obiectivul tau.
Psihologia pierderii in greutate se concentreaza in mare parte pe schimbarea perceptiei asupra alimentelor, a persoanei care vrea sa slabeasca – cum ar fi determinarea alimentelor care duc la supraalimentare si inlocuirea comportamentelor rele cu cele bune. Se concentreaza deasemenea si pe invatarea vocilor noastre interioare sa “vorbeasca frumos”. Autosegestia ne ajuta sa nu ne dam batuti atunci cand rezultatele intarzie sa apara – in loc sa renunti, vocea interioara iti reaminteste ca, daca ai alunecat, asta nu inseamna ca trebuie sa si cazi.
O noua idee duce aceasta psihologie un pas mai departe. Este mai mult decat credinta ca ai ceea ce iti trebuie pentru a-ti atinge obiectivele de a pierde in greutate – iti spui de fapt ca deja ti-ai indeplinit obiectivele.
Aceasta gandire functioneaza astfel – daca iti repeti in mod constant ca esti gras si lenes, mai mult ca sigur te vei comporta ca atare. Daca te imaginezi ca fiind sanatos si activ, te vei comporta ca un om sanatos. Vei manca mai sanatos, vei face mai multe exercitii fizice, vei avea o mult mai pozitiva imagine de sine.
Desigur, autosugestia nu va duce la pierderea in greutate daca tu nu faci nimic in sensul acesta, dar este o piesa importanta la puzzle-ul complex de control al greutatii. Pentru ca, impreuna cu ajustarea atitudinii, controlul greutatii inseamna deasemenea, capatarea unor noi abilitati – cum ar fi gatitul sanatos si numararea caloriilor, exercitii fizice mai dese si invatarea unor noi comportamente alimentare sanatoase.
Este important ceea ce faci dar ce simti despre tine, conteaza deasemenea foarte mult. Este mai mult decat numaratul caloriilor ce le contine pranzul tau sau cati pasi a numarat pedometrul ca ai facut – este vorba despre bataia pe umar pe care ti-o oferi pentru eforturile depuse si observarea efectelor acestora, cat de sanatos si puternic te simti, ca rezultat.
Uneori suntem cel mai mare dusman al nostru. Ne spunem ca nu am fost capabili niciodata sa slabim si ca exercitiile fizice sunt prea grele – iar atunci cand incurcam lucrurile, este chiar mai rau. Atunci crezi despre tine “ Nu am vointa “, “ Sunt lenes”. Tindem sa ne concentram mai mult pe aspectele negative ( “ Am mancat prea mult la pranz” ) – decat pe aspectele pozitive ( “ Am mers la magazin pe jos, nu am mai luat masina”).
Sa spunem ca ai cedat tentatiei si ti-ai cumparat o gogoasa in drum spre servici. Vocea interioara ti-ar putea spune “ Daca tot ai gresit, poti sa mananci orice restul zilei”. Dar poti alunga acel gand pentru a lasa vocea sa iti spuna in schimb “ Nu este sfaristul lumii asa ca daca o sa fii atent tot restul zilei, o sa fie bine”.
Exista un vechi proverb: “ Nu-ti spune nimic din ce nu ai spune altcuiva”. In cazul in care unul dintre prietenii tai s-ar plange ca are probleme in a pierde in greutate, cu siguranta nu i-ai spune ca e lenes sau ca niciodata nu o sa isi atinga obiectivele, nu-i asa? Asa ca, de ce iti spui lucrurile astea tie?
Invata sa te incurajezi exact asa cum o faci cu prietenii tai. Pentru ca, atunci cand vine vorba de pierdere in greutate, daca iti spui ca poti, probabil o sa si reusesti!