Cand vine vorba de a manca sanatos si de a face exercitii fizice, majoritatea ne rezumam doar la a vorbi. Majoritatea sustinem ca vom manca alimente mai sarace in grasimi, zahar, ca vom renuna la carnea rosie , ca vom manca mai multe fructe si legume si ca vom face sport in mod regulat. Dar cand vine vorba sa punem in aplicare planul, avem de-a face cu o poveste diferita. Se pare ca exista un decalaj destul de mare intre numarul persoanelor care intentioneaza sa urmeze aceste comportamente sanatoase si numarul persoanelor care chiar le urmeaza. Faptul ca stim ce e bine pentru noi nu este suficient cand vine vorba de a adopta acele comportamente sanatoase – doar pentru ca stim ce ar trebui sa facem nu inseamna ca o sa si facem.
Cu cateva luni in urma, o firma de cercetare a pietei a eliberat rezultatul unui studiu care a urmarit comportamentul alimentar a milioane de oameni in peste 30 de ani. Studiul a prezentat adulti ce au facut o serie de declaratii referitoare la nutritie si comportamente pentru un stil de viata sanatos, cum ar fi: “ Fac sport in mod regulat ” sau “ Consumul meu de zahar este limitat “. Participantii au fost intrebati doua lucruri – cat de des au urmat cu adevarat aceste doua declaratii in ultimele 12 luni, si cat de des se asteapta sa le urmeze in urmatorul an.
Cea mai mare diferenta intre ce au spus oamenii ca vor face si ceea ce au facut de fapt a fost la capitolul exercitii fizice. Aproape doua treimi dintre participantii la studiu au declarat ca au intentia de a face exercitii fizice in mod regulat in anul viitor dar doar 46 % dintre acestia au si respectat planul. Mai mult de jumatate au afirmat ca trebuie sa reduca aportul de calorii in viitor, dar numai 38% au facut acest efort. 44 % si-au propus sa manance portii mai mici de mancare, mai des, dar mai putin de 30 % au si aplicat acest tip de control al alimentatiei.
Raportul a scos la iveala un lucru clar – participantii au fost bine familiarizati cu cele mai importante caracteristici ale unui stil de viata sanatos si cu putin efort ar fi reusit sa le respecte: exercitii fizice regulate, mese echilibrate si moderate, sarace in grasimi, grasimi saturate si zahar si sa nu uitam de cele 8 pahare de apa care trebuie consumate zilnic.
Cunoscand ceea ce este bun pentru noi nu ne asigura ca vom deveni mai activi sau ca vom face alegeri alimentare mai bune. Trebuie sa ne dam seama ce ne va motiva sa punem in aplicare ceea ce de multe ori doar intentionam sa facem. Unii ar putea fi motivati de promisiunea unei greutati corporale in limite normale. Pentru altii, ar putea fi faptul ca s-ar simti mult mai bine in pielea lor si ar adauga cativa ani vietii lor.
Chiar si asa, cu motivatie si cu cele mai bune intentii, ar putea fi tot o batalie fara succes dar merita sa incercam!