Afinul (Vaccinium Myrtillus) este un arbust mic, stufos, cu tulpina de culoare verde, lunga de 30-60 cm., cu ramuri anguloase. Infloreste in lunile mai-iunie si este productiv incepand cu sfarsitul lunii iunie si pana la mijlocul lunii august. Fructul, afina – este o baca de culoare albastru inchis sau albastru-brumariu, de forma rotunda, cu diametru de cca. 5-7 mm. Afina este zemoasa, cu suc de culoare violacee si cu gust placut, dulce acrisor.
Se pot consuma atat fructele, cat si frunzele care au proprietati astringente datorita unei substante continute, numita tanin. Au o activitate antibiotica, modificand favorabil flora patogena intestinala. Consumul de afine se recomanda in cazuri de diabet (scade concentratia de zaharuri din sange), guta, entercolita, parazitoze intestinale, infectii urinare, tulburari circulatorii periferice. Frunzele intra in compozitia ceaiurilor dietetice.
Afinele mai sunt folosite pentru prepararea diferitelor prajituri si dulciuri, dar si pentru obtinerea afinatei, o bautura alcoolica apreciata.
Valori nutritionale – 100 g:(57 kcal) – fibre alimentare 2.4g, lipide 0.3g, proteine 0.7g, carbohidrati 14.5g. De asemenea, sunt bogate in vitamina C, vitamina A, vitamine din complexul B, calciu, magneziu, fier, fosfor.
Valori nutritionale – 100 g:(57 kcal) – fibre alimentare 2.4g, lipide 0.3g, proteine 0.7g, carbohidrati 14.5g. De asemenea, sunt bogate in vitamina C, vitamina A, vitamine din complexul B, calciu, magneziu, fier, fosfor.
Etichete: fructe