Vrei sa mananci mai putin? Poate e timpul sa incerci „sa mananci rational” – o idee simpla de dieta care chiar functioneaza. Sa-ti explic cum poti „sa mananci rational” in loc „sa mananci irational”.
Daca „mananci irational” s-ar putea sa mananci in exces. Cand „mananci rational”, te poti bucura de mancare mai mult, chiar daca mananci mai putin.
Chiar daca nu ai auzit de expresia „sa mananci rational”, poti avea sanse bune pe care sa le experimentezi. Nu-ti amintesti ceea ce ai mancat la cina pentru ca ai fost atat de concentrata pe emisiunea de la televizor la care te-ai uitat? Asta inseamna „sa mananci irational”. Ai mancat un castron intreg de popcorn la filme si te-ai intreabat „am mancat intr-adevar tot?” Asta reprezinta o „alimentatie irationala” de asemenea. „Mananci irational” atunci cand nu esti cu adevarat concentrata pe ceea ce mananci si atunci cand mananci fara sa-ti fie foame (si mananci si mananci). Din moment ce „mananci irational” consumi de multe ori mai multe calorii decat ar trebui. Imagineaza-ti ce s-ar intampla daca ai „manca rational”?
Ce este „mancatul irational”?
„Mananci irational” atunci cand mananci prea mult, fara sa te gandesti la asta. Cand mananci in acest fel, nu te intrebi daca iti este cu adevarat foame sau daca mananci prea mult. Trebuie doar sa mananci si asta pentru ca tu nu esti atenta la semnalele din corpul tau, cum ar fi cele care iti spun ca ti-e foame sau ca ai mancat suficient. In schimb, raspunzi la toate semnalele din mediul tau care te imping sa mananci prea mult.
Sa spunem ca ai mancat si corpul tau iti da semne ca te-ai saturat. Daca i-ai acorda atentie, ai impinge farfuria, chiar daca ar ramane alimente pe ea. Dar, daca „mananci itational”, semnalul pentru a te opri din mancat, nu va veni din interior. In schimb, te vei opri din mancat in momentul in care farfuria va fi goala.
Gandeste-te la ultima data cand ai mancat atunci cand nu ti-a fost foame sau cand ai mancat mai mult. Se intampla tot timpul. Daca intri intr-un birou, vei vedea ca femeile au bomboane, astfel incat sa manance in timp ce lucreaza. Te duci la un prieten acasa si daca iti ofera ceva de mancare vei manca, chiar daca ai facut acest lucru si acasa. Nu iti dai seama cat de multe chips-uri mananci in timp ce bei un cocktail decat cand castronul este gol. Asta inseamna ca „mananci irational”.
Ce este „mancatul rational”?
Daca „mananci rational” s-ar putea sa mananci mai putin. Cand „mananci rational”, incerci sa devii mai constienta de semnalele legate de foame si de faptul ca te-ai saturat.
Daca vei aborda acest stil, vei fii mai atenta la alimentatie, ceea ce inseamna ca te vei bucura de mancare mai mult si poate chiar vei manca mai putin. Iti vei face timp pentru a aprecia modul in care mancarea arata pe farfurie, cum miroase si gustul sau. Daca vei lua o masa cu prietenii, ar trebui sa fii capabila sa te concentrezi pe mancare si se te bucuri de ea, fara a fi distrasa. Si, dupa ce vei „manca rational” si te vei bucura, vei invata sa manci atat cat iti trebuie si astfel nu vei mai avea tendinta de a manca prea mult.
Cum sa „mananci mai rational”?
Fii constienta de ceea ce mananci. Unul din primii pasi in a „manca rational” este sa devii mai constienta de ceea ce te face sa mancanci in primul rand. Ideea este de a constientiza care sunt semnalele care te determina sa mananci, nu sa te judeci. Un jurnal de alimentatie poate fi foarte util. Atunci cand simti nevoia sa mananci, scrie ceea ce te-a facut sa mananci. Ti-e foame? Esti obosita, nelinistita sau plictisita? De asemenea, cat de foame iti e pe o scara de la 1 la 5, unde 1 inseamna „nici o dorinta de a manca”, iar 5 inseamna „o dorinta coplesitoare de a manca”. Dupa o saptamana, sa examinezi mesele. Daca mananci de multe ori ca esti stresata, vei dori sa gasesti alternative pentru a scapa de stres, cum ar fi sa faci o plimbare, sa vorbesti cu un prieten sau sa scrii in jurnal. Daca observi ca nivelul de foame este aproape intotdeauna „5”, vei dori sa incerci sa-ti planifici un pic mai bine mesele si sa iei gustari sanatoase cu tine, cum ar fi batoane proteice, fructe sau un pachet mic de nuci de soia.
Fii constienta de momentul in care mananci. Nu mananci atunci cand ti-e foame? Vrei sa mananci pentru ca este ora la care ar trebui sa mananci? Foamea este un semnal intern si ar trebui sa-i acorzi atentie. Doar pentru ca ceasul spune ca e timpul sa mananci, nu inseamna ca ar trebui daca nu iti este cu adevarat foame.
Fii constienta de modul in care mananci. Mananci pe drum, la birou in timp ce lucrezi sau in timp ce te uiti la televizor? In aceste cazuri, este putin probabil sa „mananci rational”. In schimb, incearca sa fii constienta de modul in care mananci si sa iti faci timp pentru a sta jos si a te bucura de alimente. Pune pe masa un servetel, porneste muzica, poate chiar si luminile si relaxeaza-te in acest timp.
Fii constienta de ceea ce mananci. Cand „mananci rational” inseamna ca alegi alimentele pe care le vrei si care te si hranesc. In loc sa actionezi pe moment, gandeste-te la ceea ce ti-ar placea sa mananci si ce alimente sanatoase vei consuma. Pe de alta parte, „mananci irational” daca consumi de la fast-food pentru ca este convenabil sau mananci multe bomboane pentru a-ti satisface o dorinta de moment.
Fii constienta de cat de mult mananci. Sa practici „controlul portiilor” te ajuta sa aflii de cate produsele alimentare este nevoie pentru a-ti satisface foamea, care ar putea fi mult mai mica decat ceea ce iti doresti. Din moment ce ai tendinta sa mananci tot atunci cand esti servita, incepe sa-ti faci portii mai mici decat de obicei. Ar trebui sa-ti pui mancarea pe o farfurie in loc sa pui platoul cu mancare pe masa si, astfel, nu vei fi tentata sa mananci mai mult decat iti trebuie. Poti incerca sa folosesti farfurii mai mici care te vor face sa crezi ca este mai multa mancare pe farfurie. Sa inveti sa te opreasti din mancat atunci cand te-ai saturat, chiar daca aceasta inseamna a lasa ceva de mancare pe farfurie.