Vrei sa iti schimbi comportamentul alimentar? Pentru inceput va trebui sa treci de aceste bariere. A iesi din zona ta de confort este greu, iar primul pas este sa iti dai seama de ce iti este greu.
Gandeste-te la rutina zilnica – Cate lucruri faci fara sa te gandesti la ele? Cand te imbraci dimineata, ce pantof incalti primul? Probabil nu te-ai intrebat niciodata. Dar, daca intotdeauna incepi cu dreptul, incearca sa incalti primul pantoful de la piciorul stang – s-ar putea sa ti se para putin ciudat si nefamiliar. Acum imagineaza-ti ca trebuie sa schimbi foarte multe lucruri. Tot ceea ce faci pe parcursul unei zile este afectat si ti se aminteste in mod constant ca faci lucrurile diferit. Este nevoie de ceva timp pentru a te obisnui.
Schimbarile sunt dificile si poate dura destul timp pana sa dezvolti noi obiceiuri, mai sanatoase, pentru a le inlocui pe cele vechi. Dar, pentru a ajunge in acel punct, trebuie sa identifici barierele care iti stau in cale. Oamenii se opun schimbarii din foarte multe motive dar gasesti mai jos unele dintre cele mai comune.
1. Daca te simti bine in pielea ta, care e problema?
Multe persoane considera ca nu e nimic in neregula cu ele, sunt doar grase. Poate se intampla asta din cauza ca a fi gras nu doare ca o durere de cap. Greutatea creste putin cate putin, tu te adaptezi si nu iti dai seama ca incepe sa te afecteze. Aceia care spun ca se simt bine asa cum sunt, grasi, inainte de a incepe o dieta si un program de exercitii fizice sunt aceiasi care se intorc cateva luni mai tarziu – mult mai subtiri si tonifiati – recunoscand ca nu au realizat cat de rau se simteau cand aveau probleme de greutate. Datorita scaderii in greutate si a cresterii rezistentei de la exercitiile fizice, energia creste, somnul este de o mai buna calitate, facandu-te sa te simti ca o noua persoana. Nu exista nimic mai motivant decat sa simti ca esti mai sanatos.
2. Trebuie sa renunti la atat de multe lucruri, nu merita!
Te gandesti ca trebuie sa renunti la mancarurile preferate, ca nu vei mai putea sa te bucuri de iesiri la masa cu prietenii tai, cu familia sau colegii de munca si ca va trebui sa stai deoparte prea mult timp facand exercitii fizice si pregatindu-ti mesele. Suna de parca trebuie sa renunti la foarte multe lucruri si nu esti sigur ca asta vrei cu adevarat. Dar poti invata sa pregatesti retete usoare, fara prea multe calorii acasa, iar cand iesi la restaurant intotdeauna poti face alegeri mai bune. Poti fi la fel de sociabil cu prietenii tai cand mananci mancare sanatoasa, ca atunci cand mancai cartofi prajiti sau cheeseburger. Concentreaza-te nu asupra lucrurilor la care renunti ci asupra lucrurilor pe care le castigi. Sigur ca unele lucruri se vor schimba – dar daca iti mentii “ochii pe premiu”, vei renunta mai usor la unele aspecte.
3. Nu crezi ca poti avea succes
Ai incercat de mai multe ori in trecut dar fara prea multe rezultate. Daca ai incercat tot ce se putea si nimic nu a functionat, va fi greu sa te conving ca de data aceasta rezultatele vor fi satisfacatoare. Ar putea ajuta daca ti-ai da seama de ce nu a functionat nimic. Dieta era prea stricta si prea greu de urmat? Ai devenit prea agresiv in legatura cu exercitiile fizice si te-ai ranit – in loc sa cresti intensitatea exercitiilor fizice treptat? Mananci cand nu iti este foame si folosesti mancarea drept recompensa sau confort? A castiga incredere in tine necesita timp si trebuie sa faci pasi mici pentru a ajunge in locul in care vrei sa ajungi. Cand faci pasi mici din ce in ce mai des, inseamna ca iti dezvolti obiceiuri noi, mai sanatoase, si astfel iti construiesti si increderea in propriile puteri.
4. Crezi ca nimic din ce ai putea face nu ar avea rezultate
Unii oameni sunt ferm convinsi ca nu pot face nimic pentru a-si imbunatati sanatatea. Vor spune ca au mostenit constitutia masiva de la parintii lor, sau vor da vina pe “genele proaste” pentru colesterolul ridicat. Daca crezi ca nu exista nimic care sa faca o diferenta si sa-ti aduca rezultate, atunci asta vei obtine – nimic. Nu faci decat sa iti gasesti scuze. Asa cum s-a mai spus, “genetica incarca arma dar mediul apasa pe tragaci”. Genetica singura nu determina cat de sanatos vei fi – sanatatea ta este influentata de cat de bine vei avea grija de tine. Schimbarile mici, luate impreuna, cu siguranta pot face diferenta.