Toti stim ca iaurtul este un aliment sanatos dar beneficiile de sanatate pe care acest aliment nutritiv poate oferi pot fi o surpriza pentru majoritatea dintre voi. Mai jos ai 10 motive pentru care iaurtul ar trebui sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa.
Iti mentine oasele sanatoase
Iaurtul este o sursa buna de calciu si vitamina D, ambele foarte importante pentru mentinerea unor oase puternice. Pentru copii si adolescenti, iaurtul poate oferi calciul de care este nevoie pentru construirea oaselor iar in cazul adultilor ajuta la prevenirea pierderii densitatii masei osoase care se intampla natural odata cu inaintarea in varsta.
O dieta bogata in calciu poate preveni osteoporoza si fracturile osoase ce pot aparea odata cu inaintarea in varsta.
O sursa buna de proteine
Iaurtul este bogat in proteine, care sunt o parte importanta a unei diete sanatoase. Proteinele ofera corpului aminoacizii esentiali pentru a crea muschi dar si alte structuri. Din acest motiv, iaurtul este o gustare ideala dupa antrenamentele sportive.
Iaurtul reprezinta o optiune buna pentru aceia care nu consuma carne si nu au de unde sa obtina necesarul de proteine.
Este bun pentru sanatatea intestinului
In iaurturile care contin culturi active se gasesc bacterii „bune” care ajuta la protejarea intestinului intr-o varietate de moduri. Prin popularea intestinului cu bacterii sanatoase, beneficiile se pot vedea in cazul constipatiei, diareei, a bolilor intestinare inflamatorii sau chiar a intolerantei la lactoza.
Iaurtul poate oferi, de asemenea, bacterii bune pentru repopuarea intestinelor, dupa un tratament cu antibiotice care ar fi putut ucide bacteriile naturale.
Poate reduce riscul de hipertensiune arteriala
S-a descoperit ca aportul de iaurt cu un continut scazut de grasimi a fost asociat cu mai putine cazuri de hipertensiune arteriala. Studiul initial a fost facut cu lapte dar se pare ca se obtin aceleasi rezultate in cazul consumului de iaurt degresat.
Poate crestea satietatea
Datorita continutului ridicat de proteine, iaurtul este un aliment care te va mentine satul pentru mai mult timp. Un studiu din 2006 a concluzionat ca iaurtul creaza o senzatie de satietate mai mare decat fructele sau produsele lactate cu gust de fructe.
Poate ajuta la prevenirea infectiilor
Se sugera la un moment dat ca iaurtul care contine tulpina activa de bacterii Lactobacillus poate ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor vaginale.
Trebuie remarcat faptul ca nu toate iaurturile contin aceasta cultura activa si ca sunt necesare studii suplimentare pentru a gasi cea mai eficienta cale de a introduce bacteriile Lactobacillus in organism pentru a reduce riscul de infectii.
De cele mai multe ori, poate fi consumat de cei cu intoleranta la lactoza
Cu toate ca iaurtul contine si lactoza, de cele mai multe ori este suportat de persoanele cu intoleranta la lactoza. Prin urmare, este o modalitate buna pentru persoanele cu intoleranta la lactoza de a obtine calciu, vitamina D si proteine.
Proprietati anticancerigene
S-a sugerat ca consumul de iaurt poate fi asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Exista, de asemenea, unele sugestii cum ca iaurtul poate fi asociat cu o incidenta mai scazuta a cancerului tractului digestiv superior, dar acest lucru trebuie sa fie confirmat de studii suplimentare.
Posibila imbunatatire a imunitatii
Studii asupra efectului iaurtului si asupra bacteriilor continute au sugerat o posibila imbunatatire sau un risc mai scazut in boli cum ar fi cancerul de colon, astm sau boli gastro-intestinale.
Desi cele mai multe studii pana in prezent au fost efectuate pe animale si sunt necesare studii suplimentare pentru a valida eficacitatea acestora asupra oamenilor, exista o posibilitate destul de mare ca iaurtul sa aiba un efect benefic asupra imunitatii.
Poate ajuta la pierderea in greutate
Este posibil ca acest efect sa se datoreze, in parte, efectului asupra satietatii, dar exista si posibilitatea ca culturile active si efectul lor asupra intestinelor sa aiba deasemenea un rol.
Etichete: proteine