Cateva schimbari in dieta te pot ajuta sa scapi de retentia de apa si de senzatia ca te-ai ingrasat de pe o zi pe alta. Luarea in greutate datorita retentiei de apa se intampla tuturor oamenilor din cand in cand. Te trezesti dimineata cu pungi sub ochi iar degetele tale sunt atat de umflate incat nu iti poti purta inelul preferat. Te urci pe cantar si “bum” dintr-o data esti mai grea cu 2 kg fata de ieri.
Ce cauzeaza retentia de apa si ce poti sa faci in legatura cu asta? Este apa sau este grasime?
Vestea buna este ca greutatea ta este afectata doar temporar si ca este vorba de apa si nu de grasime (este aproape imposibil sa te ingrasi 2 kg peste noapte). Pentru a depune jumatate de kg de grasime, trebuie sa mananci cu 3500 de calorii mai mult decat ai nevoie – ceea ce inseamna ca trebuie sa mananci mai mult de 10000 de extra calorii pentru a te ingrasa 2 kg de grasime intr-o singura zi.
Dar cum te poti trezi cu cateva kilograme temporare in plus? Corpul tau foloseste un sistem complex care implica hormoni si minerale, cum ar fi sodiu si potasiu, pentru a mentine echilibrul. Dar, uneori, acest echilibru este deranjat temporar, ceea ce te face sa te simti ca un burete.
Sodiul si cresterea temporara in greutate
Aportul prea ridicat de sodiu, din mancarurile procesate si sarate, este de cele mai multe ori vinovat pentru luarea temporara in greutate. Sodiul este foarte important pentru anumite functii ale corpului dar cantitatea din sange trebuie mentinuta la o un nivel destul de scazut. Daca mananci alimente foarte sarate (care cresc nivelul sodiului din sange), corpul tau va face ce este necesar pentru a-l “dilua” – in mod normal prin retentia de apa care se va manifesta prin maini umflate si pungi sub ochi.
Dulciurile, amidonul si cresterea temporara in greutate
O masa bogata in carbohidrati rafinati poate fi deasemenea vinovata pentru cresterea temporara in greutate. Daca ai o masa formata din dulciuri si alimente pe baza de amidon, cum ar fi pastele, orezul alb si bauturile dulci, nivelul de zahar din sangele tau va creste, lucru care va da corpului tau un semnal sa elibereze insulina – un hormon care iti ajuta corpul sa transfere zaharul din sange in celule. Un nivel ridicat de insulina poate conduce la retinerea sodiului si al lichidelor.
Schimbarile hormonale si cresterea temporara in greutate
In cazul femeilor, schimbarile hormonale care apar odata cu ciclurile lunare pot duce, deasemenea la retentia de apa – un kilogram sau doua poti lua in greutate temporar, pentru aproximativ o saptamana sau putin mai mult. In timp ce nu poti evita fluctuatiile hormonale, schimbarile in dieta te pot ajuta.
Sfaturi pentru a reduce retentia de apa
Retentia de apa poate fi tinuta sub control urmand cateva sfaturi cu privire la dieta zilnica. Acestea fiind spuse, trebuie sa stii ca exista si cateva probleme medicale dar si anumite medicamente care pot contribui la retentia apei in organism. In cazul in care te izbesti de aceasta problema des, ia legatura cu medicul tau si adu-i la cunostinta acest aspect.
Redu aportul de sare
Incearca sa consumi alimente neprocesate, cat mai aproape de starea lor naturala, pentru ca , cu cat mai procesat este alimentul, cu atat mai mult sodiu este posibil sa contina. Consuma cat mai putine snacks-uri, supe instant, condimente sau sosuri si foloseste cat mai putina sare cand gatesti sau in timp ce mananci.
Redu consumul de dulciuri si alimente ce contin amidon
Consuma cereale integrale in loc de paine alba, paste sau orez alb. Dureaza mai mult sa fie digerate asa ca este mai putin probabil sa cauzeze o crestere brusca a nivelului de zahar sau insulina, din sange. Si, pe cat posibil, incearca sa consumi apa sau ceai in loc de bauturi dulci.
Bea multa apa
Este probabil ultimul lucru pe care ai vrea sa il faci – sa bei mai multa apa cand simti ca nu mai poti. Dar consumand lichide, iti vei ajuta corpul sa elimine excesul de sare sau zahar. Bea minim 6-8 pahare pe zi.
Consuma alimente care contin potasiu
Potasiul joaca un rol critic in mentinerea balantei lichidelor in corp si trebuie sa fie in echilibru cu sodiul. Potasiul se gaseste din abundenta in fructe si legume, dar majoritatea oamenilor nu consuma suficiente pentru a obtine necesarul zilnic. Incearca sa consumi fructe si legume la fiecare masa sau gustare.