Capsunile suculente si dulci, cu culoarea lor rosu vibrant, pot imbunatatii aroma si aspectul pentru orice masa. Ele nu sunt doar delicioase, sunt si sarace in grasimi si calorii, bogate in fibre si avand antioxidanti, ce protejeaza organismul uman de la leziuni celulare.
Nutrientii din capsuni
O cana de capsuni are 50 de calorii si aproximativ 3 grame de fibre, dintre care cele mai multe sunt fibre solubile. Studiile au aratat ca fibrele, in special fibrele solubile, pot ajuta la micsorarea cantitaii de colesterol rau. Atentie! Deoarece capsunile sunt delicioase, atunci cand mancam, de obicei, uitam sa ne mai oprim. Este bine de stiut ca un kilogram de capsuni contine 500 calorii.
Fibrele ajuta la reglarea digestiei, reduc riscul de boli cardiovasculare si este posibil sa reduca riscul unor forme de cancer. Capsunile contin mai multa vitamina C decat alte fructe de padure. Doar o ceasca de capsuni ofera 100% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti. Capsunile sunt de asemenea surse bune de mangan, iod, potasiu si acid folic.
Fitonutrientii
Capsunile sunt incarcate cu fitonutrienti, ce ofera protectie si prevenirea bolilor. Sunt compusi, care au beneficii pentru sanatate. Compusii fenolici sunt molecule organice complexe pe care le produce o planta pentru protectie impotriva bolilor si a factorilor de mediu. Sunt, de asemenea, responsabili pentru culoarea, aroma si mirosul fructului.
Flavonoidele sunt un tip de fenol cunoscute a fi antioxidanti. De asemenea, s-a dovedit in mai multe studii ca reduc riscul de boli cardiovasculare prin inhibarea oxidarii lipoproteinelor cu densitate mica (LDL) sau colesterolul rau, imbunatatind functia vaselor de sange si scazand tendinta de coagulare a sangelui. In plus, studiile au aratat ca flavonoidele reduc procesul inflamator in organism, care ajuta la protejarea inimii.
Despre capsuni
Capsunile au crescut salbatic milenii in intreaga lume. Astazi, exista peste 600 de soiuri de capsuni care difera intre ele din punct de vedere al gustului, dimensiunii si texturii. Capsunile sunt disponibile pe tot parcursul anului, dar sezonul de varf este din aprilie pana in iulie.
Capsunile sunt extrem de perisabile, asa ca ar trebui sa le stochezi acoperite in frigider. Asigura-te ca le speli bine inainte de a le manca. Ai grija de unde cumperi capsuni pentru ca pot contine chiar 59 de pesticide, insecticide si substante cuprice. Pentru a elimina aceste substante, ai putea sa tii capsunile intr-un bol cu apa peste jumatate de ora.
Sfaturi pentru cumpararea capsunilor
Cumpara capsuni in perioada sezonului, deoarece atunci nu sunt folosite atat de multe chimicale. Capsunile nu se coc dupa ce sunt culese, astfel trebuie sa le examinezi: trebuie sa fie stralucitoare, profunde, de culoare rosu, tari, lipsite de puncte negre, rotunjite si fara mucegai, sa nu fie mate sau sa aiba pete verzi sau galbene. Apoi trebuie sa le mirosi: nu este neaparat cel mai bun indicator, dar fructele parfumate tind sa fie cele mai proaspete. In plus, ai putea simti daca este un miros acru sau de mucegai. Fructele cultivate in tara ta, s-ar putea sa fie mai suculente si mai dulci fata de cele importate, deoarece nu sunt transportate atat de mult timp.
Verifica ambalajul. Daca sunt ambalate, asigura-te ca nu sunt prea inghesuite deoarece acest lucru poate duce la zdrobirea lor. In cazul in care sunt strivite, verifica-le pe partea de jos pentru a te asigura ca cele mai proaspete nu sunt acoperite de cele necoapte. Evita-le pe cele care au mucegai deoarece acest lucru poate indica umiditatea prea mare. Mucegaiul, de asemenea, se raspandeste rapid si poate infecta si alte capsuni.
Poti cumpara de la piata si sa ti le alegi deoarece asa poti evita capcanele de la hypermarketuri. Cel mai bine este sa eviti sa cumperi de la hypermarketuri deoarece provin din export si au mai multe pesticide pentru a rezista mai mult timp. De asemenea, o alternativa ar fi sa cultivi acasa capsuni si sa ai grija tu de ele, astfel incat vei stii cu siguranta ca nu au perticide si substante chimice toxice.
Stiai ca?
Capsunile fac parte din familia de trandafir, care se caracterizeaza prin flori frumoase, cu cinci petale separate. Capsunile sunt singurele fructe cu seminte in exterior.
O echipa de cercetatori spanioli si italieni a descoperit ca daca pui un extract de capsuni pe piele, celulele sunt protejate impotriva radiatiilor ultraviolete, creste viabilitatea si reduce deteriorarea ADN-ului.
Capsunile pot preveni cancerul esofagian, potrivit unui studiu al unor cercetatori, condus de Ohio State University. S-a demonstrat faptul ca au incetinit cresterea celulelor precanceroase. Cancerul esofagian este al treilea tip de cancer gastro-intestinal cel mai frecvent intalnit si a sasea cauza cea mai frecventa de deces pentru bolnavii de cancer din lume.
Cum sa te bucuri de capsuni?
– adauga capsuni taiate la o salata verde mixta;
– pune capsuni taiate felii pe paine prajita in loc de gem;
– adauga capsuni la un smoothie cu iaurt si suc de portocale:
– amesteca capsuni maruntite cu scortisoara, suc de lamaie, sirop de artar si foloseste amestecul ca topping pentru vafe si clatite;
– fa un sos pentru deserturi prin amestecare de capsuni cu un pic de suc de portocale;
– adauga capsuni taiate si alte fructe intr-un iaurt simplu si vei avea un desert delicios;
– adauga in blender cateva capsuni taiate bucatele la prepararea shake-ului proteic Formila 1 Herbalife.
Etichete: calorii, Shake Proteic