Similarea modei dietelor sarace in carbohidrati sau grasimi, ultima tendinta in nutritie este de a urma o alimentatie fara gluten sau lactate.
In timp ce unii oameni au nevoi personale ce sustin astfel de restrictii, multi altii le-au imbratisat fara a se gandi de doua ori la nutrientii la care trebuie sa renunte.
Ar trebui sa mananc fara gluten ?
Dupa cum se stie glutenul este o proteina gasita in principal in graul integral, secara si orz. Acesta furnizeaza organismului proteine pentru a construi si repara tesutul muschilor si pentru a produce alte proteine propii corpului, precum hormoni si enzime.
Sunt persoane care spun ca se simt balonate sau ca au gaze atunci cand mananca cereale si ca inregistreaza mai putin aceste simptome atunci cand nu mai consuma alimente bogate in gluten. Multi dintre oameni slabesc datorita excluderii glutenului din dieta motiv ce ar explica entuziasmul brusc pentru aceasta tendinta alimentara.
Totusi, glutenul nu se gaseste doar in alimente cerealiere, ci si in mancarea procesata, precum dressinguri cremoase de salata, ca stabilizator si agent de ingrosare. Fara a tine cont de consumul redus de gluten, aceste schimbari sanatoase de dieta ii face pe majoritatea oamneilor sa se simta mai ,, bine” si sa ajute la slabit, indiferent daca persoanele respective sunt sau nu intolerante la gluten.
Drept rezultat, un aspect pozitiv al tendintei de a manaca fara gluten este ca reprezinta o modalitate de a imbunatati dieta in special daca produsele fainoase procesate au constituit , pana atunci, sursa principala de gluten. Inlocuirea prajiturilor, a fursecurilor si a painii albe cu cele produse din cereale integrale fara gluten, precum quinoa sau mei constituie un sfat bun pentru oricine.
Pe de alta parte, sunt persoane care chiar sunt intolerante la gluten si trebuie sa urmeze o diete stricta de eliminare a glutenului dar numarul acestora este relativ redus. In urma unui studiu facut a reiesit ca circa 1% din populatie sufera de cea mai severa forma de intoleranta, cunoscuta si sub numele de boala celiaca. Cei afectati trebuie sa fie foarte atenti la etichetele produselor pentru a evita graul, secara si orzul. Produse din aceste cereale, bulgurul, cuscusul si taratele trebuie de asemenea eliminate. Pe etichete, glutenul free poate fi deghizat si ca proteina vegetala, amidon alimentar modificat sau aroma de malt.
Ce este intoleranta la lactoza?
Lactoza este o forma de zahar ce apare in mod natural in produse lactate, compusa din doua tipuri de molecule: galactoza si glucoza. Ambele sunt zaharuri esentiale benefice pentru corpul uman si nu trebuie confundate cu fructoza ,,rea” care cauzeaza cresteri si scaderi bruste ale glicemiei din sange. Daca nu esti intolerant, nu exista nici un motiv sa nu consumi lactozaca parte dintr-o dieta zilnica echilibrata, mai ales avand in vedere faptul ca lactatele contin si alte substante benefice, precum si calciul si vitamina D.
In primii ani din viata, cand laptele de vaca se consuma in mod frecvent, majoritatea persoanelor produc in mod natural aceasta enzima. Acesta este motivul pentru care simptomele de intoleranta apar de obicei in adolescenta sau la adulti.
Trebuie de asemenea notat faptul ca intoleranta la lactoza nu este acelasi lucru cu alergia la lapte, in cazul careia organismul are o problema cu proteinele din lapte, si nu cu glucoza continuta de acesta.
Daca esti intolerant la lactoza, este bine sa eviti produse lactate precum laptele si branzica de casa. Este indispensabila citirea cu atentie a etichetelor produselor, deoarece lactoza se poate regasi deseori si, in paine sau produse de patiserie, cereale, supe, snacksuri, carnea procesata si altele. Alimentele contin lactoza daca pe eticheta acestora apar termeni precum lapte, lapte praf etc.
Pentru a profita de beneficiile laptelui de vaca fara a consumam lactoza incearca lapte sau iaurt fara lactoza sau alternative la lapte, precum lapte de soia, orez sau migdale. Dat fiind faptul ca lactatele furnizeaza si calciu si vitamina D, este important sa obtii aceste substante nutritive din alte surse. Legumele cu frunze, broccoliul dar si tofu sunt o buna sursa de calciu, in timp ce vitamina D poate fi gasita in alimente ca pestele sau ouale. Suplimentele de calciu si de vitamina D pot fi si ele de real ajutor.
Este posibil sa fiu sensibil la soia?
Pentru persoanele ce nu sunt intolerante, soia reprezinta o sursa fantastica de proteine, deoarece contine toti aminoacizii esentiali, ceea ce inseamna ca este o ,, proteina completa”, cu beneficii similare pestelui. Aceasta sursa vegetala de proteine este mai saraca in grasimi ca majoritatea surselor animale, lucru pentru care este considerata o alegere ideala pentru managementul greutatii. In timp ce sensibilitatea fata de soia este destul de comuna, simptomele apar la niveluri diferite, putand include mancarimi, oboseala, respiratie astmatica si crampe abdominale. Dat fiind faptul ca aceste simptome pot aparea de la 3 ore pana la cateva zile, dupa ce ai consumat soia, poate fi dificila diagnosticarea intolerantei, astfel incat cel mai bine ar fi sa yr consulte cu un medic.
Persoanele a caror digestie beneficiaza de pe urma evitarii produselor din soia trebuie sa consulte cu atentie etichetele alimentelor si sa nu consume o multitudine de produse, inclusiv anumite lactate, condimente si snacksuri procesate. Trebuie de asemenea sa te asiguri ca atingi doza zilnica recomandata din proteine din surse alternative, precum ouale, pestele sau carnea cu continut redus de grasime.
Pentru mai multe intrebari poti apela la un consultat Herbalife care iti va oferi mai multe sfaturi si idei pentru retete.