Daca ai analizat sectiunea cu iaurturi a unui supermarket in ultima perioada, probabil ai obervat ca sunt din ce in ce mai multe produse care scot in evidenta faptul ca contin “culturi active ”.
Bacteriile intestinale „prietenoase” dintre care Acidophillus, bifidobacteriile si alte specii de bacterii clasificate ca probiotice (Lactococcus, Lactobacillus, Leuconostoc, Streptococcus) au un rol important in mentinerea sanatatii florei tubului digestiv, fiind chiar esentiale pentru functionarea intregului organism. Diferitele bacterii populeaza predominant fie flora gastrica sau a intestinului subtire (Acidophillus), fie pe cea a colonului (bifidobacteriile), insa actiunea lor se realizeaza conjugat, pastrand echilibrul florei intestinale.
Probioticele nu numai ca actioneaza asupra bacteriilor patogene dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar. Nenumarate studii de cercetare arata ca diferite tipuri de bacterii benefice ajuta la cresterea puterii de lupta a sistemului de aparare al organismului. Probioticele sunt de mare ajutor in tratamentul infectiilor cauzate de virusuri, paraziti sau fungi cum ar fi Candida Albicans, raspunzatoare de producerea stomatitei candidozice.
In timp ce ideea de a consuma bacterii nu este prea atragatoare, bacteriile probiotice gasite in iaurt si in alte produse lactate fermentate pot ajuta la o mai buna digestie.
Bacteriile din sistemul tau ajuta la digerarea alimentelor rezistente la digestia normala, permitandu-ti sa obtii mai multi nutrienti din alimente. In acest proces, se produc gaze dar avem bacterii care tin aceste gaze sub control. Deci, un echilibru sanatos al acestor “gandaci” intestinali duce catre o buna functionare a tractului digestiv.
Probioticele au efecte secundare?
– Cresterea flatulentei, poate fi un efect secundar minor, aparut in primele zile de administrare, proces ce se stopeaza odata ce intestinal s-a obisnuit cu noile bacterii.
– Pacientii aflati sub tratament cu insulina, au restrictii in utilizarea probioticelor de aceea de recomanda doar la recomandarea medicului.
– Bolnavii de pancreatita, nu vor folosi acest produs decat cu recomandare medicala, intrucat s-au raportat cazuri de agravare a bolii.
– Pacientii cu intoleranta la produsele lactate, vor consuma alte surse probiotice in afara lactatelor.
Foarte interesant articolul, nu am crezut ca in interiorul uman exista asa de multe bacterii si ca se pot elimina folosind o nutritie corespunzatoare