Sa vorbim despre zahar! Rostind cuvantul “zahar”majoritatea ne imaginam cristalele albe pe care le avem in bolurile pentru zahar de acasa.
Aceasta este doar o forma de zahar pe care o intalnim in alimentatia (dieta) noastra. Zaharul granulat mai este cunoscut si sub numele de sucroza, fiind extras din trestia de zahar. Zaharul este prezent si in fructe, fiind cunoscut sub numele de fructoza. O alta categorie de zahar o gasim in lapte, sub numele de lactoza. Asadar, cand consumati un fruct, o leguma sau produse lactate, nu puteti evita consumul zaharului pe care acele alimente il contin.
Toate aceste forme de zahar sunt carbohidrati care ajung in sistemul nostru sangvin sub forma de glucoza, forma de zahar pe care corpul nostru prefera sa o foloseasca pentru energie. Cand zaharul este absorbit, se absorb si nutrientii inclusi in alimente. Dar cand alimentele pe care le consumati nu au vitamine si minerale, cum ar fi dulciurile, se inregistreaza calorii goale, ceea ce duce la cresterea greutatii.
Zaharul are o sumedienie de efecte adverse: contribuie la ingrasare (cresterea in greutate), poate forma carii, duce la anxietate, poate mari colesterolul, poate provoca boli de inima sau diabet. Indicat este sa reduceti cantitatea de zahar din dieta dumneavoastra si sa verificati etichetele produselor pe care le cumparati! Trebuie sa fiti atenti la siropuri, dextroza, valori ridicate ale fructozei, melasa; toate acestea au valori mari de zahar adaugate.
Incercati sa va obtineti zaharul in mod natural! Consumati alimente sanatoase cum ar fi fructele, legumele taiate, cerealele, iaurtul degresat sau branza cu continut scazut de grasimi. Incercati toate aceste alimente pentru a nu recurge la consumul de dulciuri.
Zaharul este o substanta care provoaca dependenta. Ramaneti sanatosi stand departe de zahar!
Etichete: alimente sanatoase