Unele persoane au foarte multe kilograme de slabit, au nevoie de o dieta completa si de revizuirea stilului de viata. Unii dintre ei nu pot respecta nici o sugestie pe care le facem : Pregateste pranzul acasa in loc sa mananci fast-food! “ Nu pot – nu am timp dimineata”. Trezeste-te cu jumatate de ora mai devreme pentru a face o scurta plimbare! “ Nu se poate – sunt prea obosit”. Arunca inghetata din frigider! “ Nu se poate, o tin acolo pentru copii”.
Atentie, nu este necesar sa se faca aceste schimbari toate deodata, dar unii oameni se impotrivesc pana si celei mai mici schimbari. Uneori le este frica de esec, alteori ei simt ca se sacrifica prea mult. Uneori, recompensa nu este vizibila imediat asa ca, atunci cand cineva are foarte multe obiceiuri proaste la care sa renunte, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa ii ajutam sa aleaga lucrurile care au prioritate pentru ei – si sa ii ajutam sa faca schimbari usoare, pentru inceput.
Exista persoane care pot face multe schimbari majore deodata si care au succes – dar acestia reprezinta exceptia. Majoritatea oamenilor trebuie sa ia lucrurile treptat – si uneori, aceste masuri sunt foarte foarte mici. Unele persoane sunt incapatanate si nu sunt de acord cu nici o schimbare. Le sugeram sa fac o schimbare mica. Pentru inceput sa schimbe laptele pe care il consuma cu lapte care are continut scazut de grasimi, pentru o saptamana. Desi nu este o schimbare care sa aiba un efect prea mare asupra kilogramelor in plus, reusiti sa o faceti si continuati sa respectati. Aceste schimbari transforma modul sau de gandire de la “nicio sansa” la “ poate voi reusi “.
Fie ca ai multe obiceiuri proaste pe care doresti sa le schimbi, fie ai doar unul sau doua, exista anumite principii de baza cand vine vorba de croirea unui drum prin procesul de schimbare al comportamentului.
Iti vom oferi cateva sfaturi:
- Seteaza-ti obiectivele de comportament si ai grija sa fie rezonabile. Si fii specific! “ Vreau sa am corpul tonifiat” sau “Voi manca mai sanatos” sunt obiective vagi. Mai bine, seteaza-ti un obiectiv: “O sa ma plimb 30 de minute pe zi” sau “O sa imi pregatesc pranzul acasa de doua ori pe saptamana”.
- Incepe cu schimbarile cele mai usoare. De indata ce vei stapani acele schimbari si vei simti succesul, vei avea puterea de a face mai multe schimbari. Fiecare schimbare mica va deveni permanenta, aceste schimbari se vor aduna si vei beneficia de schimbari majore asupra sanatatii, deasemenea.
- Nu te gandi la “pentru totdeauna”. Incearca sa faci schimbari pentru un weekend, fara a exagera, pentru o zi sau chiar la o masa, pentru inceput.
- Tine evidenta pentru a sti cat de bine te descurci. Daca incerci sa iti stimulezi activitatea fizica, pastreaza un jurnal cu intervalul de timp in care te-ai antrenat sau cu kilometri parcursi alergand. Daca incerci sa renunti la dulciuri seteaza o limita pentru o saptamana si tine evidenta! Si, dupa fiecare succes, incurajeaza-te sa continui!
- Incearca sa anticipezi ce ar putea sa te faca sa nu-ti urmezi planul intocmai. Daca petrecerile reprezinta un impediment, propune-ti sa iei o gustare inainte de a pleca de acasa si sa decizi din timp cate bauturi vei consuma la acea petrecere. Daca stii ca vei opri alarma dimineata pentru a-ti continua somnul in loc sa faci exercitii fizice, pune ceasul in celalalt colt al camerei, exact langa hainele de antrenament.
- Practica arta de a distrage atentia. Cand simti nevoia de a manca ceva ce nu ai voie, spune-ti in gand ca vei astepta 15 minute inainte a te da batut. Sansele de a face altceva intre timp si de a uita despre pofta ce o simteai, sunt foarte mari.
- Observa ce iti declanseaza obiceiurile proaste si “rupe lantul”. Daca tonomatul de la munca te ispiteste de fiecare data cand treci pe langa el, cauta o alta ruta pentru a-l evita sau incearca sa nu porti bani la tine. Pentru a opri obiceiul de a manca noaptea, indreapta-te catre baie pentru a te spala pe dinti in loc sa te indrepti catre frigiderul din bucatarie.