CAUTA PE BLOG

0742057181
sau
0723508026
Comanda telefonic:
 
 

CAUTA PRODUSE WELLNESS.

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER

si fii primul care afla noutatile
 

In categoria: Alimentatie Sanatoasa

7 Sfaturi pentru o digestie sanatoasa

 

sistemul-digestivBuna functionare a sistemului digestiv se bazeaza pe alimentele potrivite, la momentul potrivit. Din toate functiile corpului nostru, noi ne concentram cel mai mult asupra sistemului digestiv. La urma urmei, acesta ne trimite semnale toata ziua – ba ne este foame, ba avem gaze, etc. Sistemul digestiv are o cale de a comunica si are foarte multe de spus despre ce mananci, precum si despre cat de des mananci.

Multi oameni mananca prea mult sau prea repede, nu mananca suficiente fibre sau sar peste mesele principale ale zilei – ca apoi sa isi pregateasca o farfurie uriasa cu mancare. Luand in considerare cat de abuzat este sistemul nostru digestiv, este de mirare ca nu suferim chiar mai mult decat o facem (gazele, balonarea, constiparea). Sa vedem ce putem face pentru a mai lua din presiunea exercitata asupra sistemului digestiv.

Probleme digestive comune: gazele, balonarea si neregulile digestive

Producerea gazelor este o parte normala a procesului digestiv si, in afara situatiei in care ar fi in exces, indica un aport sanatos de fibre si un tract digestiv functionabil. Majoritatea alimentelor care contin carbohidrati, totul de la fasole la covrigi, nu sunt in totalitate procesate pe percursul digestiei asa ca bacteriile din intestine preiau conducerea producand gaz, pe masura ce completeaza procesul digestiv. O persoana, in medie, elibereaza aproximativ o jumatate de litru de gaz pe parcursul unei zile. Unii oameni se simt balonati dupa ce mananca – senzatie care vine destul de rapid, de obicei in partea superioara a abdomenului.

De obicei este rezultatul aerului prins in tractul tau digestiv, aer care poate veni din surprinzator de multe surse. De multe ori este pur si simplu inghitit in timpul luarii mesei, atunci cand mananci prea repede sau cand vorbesti in timp ce mesteci. Uneori, bauturile carbogazoase te pot balona. Unele persoane au acea senzatie de balonare dupa ce mananca o masa ce contine multe grasimi – grasimea incetineste procesul de digestie si te poate face sa te simti chiar inconfortabil. Multe persoane cred ca, daca nu merg la baie in fiecare zi, au o problema. Daca te simti bine, fie ca vizitezi baia de 3 ori pe zi sau de 3 ori pe saptamana, probabil nu ai pentru ce sa iti faci griji.

Cele 7 sfaturi pentru o digestie sanatoasa:

Ai grija sa ai un aport ridicat de proteine

Fibrele reprezinta partea structurala a unei plante. Asta inseamna ca se gaseste in alimente “bune pentru tine” cum sunt fructele, legumele, fasolea si cerealele integrale. Adultii ar trebui sa manance aproximativ 30 de grame de fibre pe zi dar aportul mediu/adult nu depaseste o treime din aceasta valoare. Stilul de viata contribuie la aceasta problema, cand mancam pe fuga, este putin probabil sa alegem fructele bogate in fibre, legumele sau cerealele integrale. Incearca sa mananci un fruct sau o leguma la fiecare masa sau gustare, adauga fasole in supe sau salate si alege cerealele integrale inaintea celor rafinate “albe” (paine, cereale, orez sau paste).

Ia bacterii bune

Sistemul digestiv este casa a mii de tulpini de bacterii benefice care ajuta la descompunerea alimentelor care sunt rezistente la digestia normala. Aceste bacterii te ajuta sa obtii mai multe substante nutritive din alimentele pe care le consumi. Bacteriile din sistemul tau ajuta deasemenea si la cresterea altor bacterii, potential daunatoare. Desi ideea de a consuma bacterii nu este chiar atragatoare, bacteriile probiotice din iaurt si alte alimente fermentate pot promova sanatatea digestiva. In afara de iaurt, poti obtine aceste bacterii “bune” si din produse din soia fermentate (miso, tempeh, chefir, lapte acru), precum si din alimente murate cum sunt muraturile, castravetii sau varza acra.

Consuma multe lichide

Lichidele ajuta fibrele din alimente sa “se umfle”, ajutand alimentele sa treaca mai usor prin tractul digestiv inferior. Fructele zemoase si legumele ajuta cand vine vorba de consumul de lichide dar este foarte important sa consumi lichide si pe parcursul zilei, deasemenea.

Fa exercitii fizice regulat

Exercitiile fizice nu sunt doar pentru muschii pe care poti sa ii vezi, au un rol benefic si asupra muschilor tractului digestiv. Exercitiile stimuleaza muschii sa se contracte si reduc stresul foarte mult, aspect care vine in ajutorul celor al caror sistem digestiv actioneaza negativ atunci cand sunt stresati.

Nu lasa sa treaca prea mult timp fara sa mananci

Cand trece prea mult timp iar tu nu mananci, este posibil sa se intample o serie de lucruri – vei manca foarte rapid pentru ca esti infometat si vei manca foarte mult, datorita aceluiasi motiv. In ambele cazuri, te poti alege cu o indigestie. Sistemul tau digestiv va fi mult mai fericit daca mananci regulat si ai gustari pe parcursul zilei.

Fa schimbari in dieta ta, in timp

De cele mai multe ori cand oamenii sunt balonati, se gandesc ca cel mai bine ar fi sa elimine din dieta lor alimentele care produc aceste gaze, cum ar fi fasolea sau broccoli. In loc sa elimine aceste alimente sanatoase, ar trebui sa manance cantitati mici pe parcursul a cateva zile pentru a-i oferi sistemului digestiv timp sa se adapteze. Asemanator, daca incerci sa adaugi mai multe fibre dietei tale, incearca sa adaugi treptat pana ajungi la cantitatea recomandata de 25-30 de grame de fibre/zi.

Relaxeaza-te

Cand mananci prea repede, nu numai ca nu te bucuri de savoarea alimentelor, dar e posibil sa inghiti si aer, lucru care duce la balonare si gaze. Atunci cand mananci prea repede, probabilitatea sa mananci prea mult este mult mai mare, din moment ce ii ia aproximativ 20 de minute stomacului sa ii transmita creierului ca e plin, acest lucru ar putea duce la discomfort digestiv. La final, cand natura te cheama, asigura-te ca asculti. Multi oameni amana vizita la toaleta daca momentul nu este tocmai potrivit. Sigur, nevoia este posibil sa treaca – dar daca o amani, e posibil ca mai tarziu sa intampini dificultati.

 

Adauga un comentariu pentru 7 Sfaturi pentru o digestie sanatoasa 

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Te afli aici: 

Wellness.ro

 

Blog

 

Alimentatie Sanatoasa

 7 Sfaturi pentru o digestie sanatoasa
 
Activitatea acestui magazin se desfasoara conform urmatorului Regulament.
Copyright © 1996-2012 Wellness.ro - Magazin online de produse Herbalife .