Persoanele care locuiesc singure se confrunta cu adevarate provocari atunci cand vine vorba de gatitul unor mese sanatoase. Cele mai multe retete sunt adaptate pentru 4 sau 6 persoane si trebuie sa recunosti ca uneori este destul de dificil sa gatesti doar pentru tine. Dar, daca planifici inainte si apoi prepari, gatitul pentru o singura persoana poate deschide o intreaga lume dincolo de pizza congelata si supa de taitei instant.
1. Pastreaza atat camara cat si congelatorul bine aprovizionate. Stocheaza in congelator, in pungi mici, legume congelate si fructe, creveti si piept de pui, ca astfel sa scoti din congelator doar cantitatea de care ai nevoie. Daca ai la indemana in camara fidea din cereale integrale, orez brun si conserve de fasole, sos de tomate, ton si somon, poti prepara ceva in foarte scurt timp. Sa ai multe condimente la indemana ajuta. O masa populara ce se prepara rapid este supa : adaugi putina fidea, scoti din congelator o punga de spanac si cativa creveti congelati, adaugi puiul, le lasi sa fiarba la foc mic iar dupa ce s-au fiert adaugi putin ulei de susan, putin ghimbir si putin piper alb.
2. Foloseste mancarea pregatita si a 2-a zi . Poate ca iubesti pastele cu branza dar daca prepari prea mult cu siguranta nu vei putea sa le mananci. Desigur, le poti portiona si le poti depozita in frigider – o alegere grozava pentru serile in care nu vrei sa gatesti. Daca pregatesti pui la gratar, pregateste mai mult pentru a-l adauga la pastele pe care le vei pregati maine seara. Daca pregatesti peste, pregateste mai mult pentru ca maine seara sa il adaugi in salata.
3. Ia micul dejun la cina. Nu este nicio regula care sa spuna ca trebuie sa mananci “mancaruri de cina” la cina sau “produse pentru micul dejun” dimineata. Nu este nimic in neregula daca mananci o omleta cu legume la cina sau pui cu curry ramas din seara precedenta, la micul dejun.
4. Cu un singur fel de mancare economisesti timp. Gaseste un singur fel de mancare care iti place: supa, tocanita, musaca, care include toate proteinele si legumele de care ai nevoie, intr-un singur fel de mancare. In felul acesta, vei avea o masa echilibrata fara sa fii nevoit sa pregatesti trei feluri diferite de mancare.
5. Consuma legumele sau arunca-le. Planuieste-ti mesele din timp pentru a utiliza cat mai bine elementele perisabile ca legumele. Nu poti cumpara jumatate de salata verde dar poti rupe frunzele, le poti spala ca apoi sa le pastrezi in frigider unde se vor pastra proaspete timp de 4 sau 5 zile. Daca nu gasesti pachete cu o singura portie de sparanghel, le-ai putea pregati pe gratar pe toate, jumatate poti folosi ca garnitura la masa de seara iar restul il poti adauga in salata felului principal de maine.
6. Organizeaza o intalnire la cina. Daca cunoasti mai multe persoane care au aceeasi dilema a gatitului pentru o singura persoana, gandeste-te la posibilitatea de a gati impreuna sau poti organiza o cina intre prieteni. Daca fiecare aduce ceva , vei obtine o varietate mai mare de alimente si poate fi mai distractiv decat sa mananci singur.
7. Ajusteaza retetele daca e nevoie. Majoritatea retetelor sunt pentru 4 – 6 persoane dar poti reduce cantitatile fara probleme, la jumatate. Exista, de asemenea, foarte multe carti de bucate care vizeaza in special persoanele care locuiesc singure. Dar unii se gandesc ca este mai bine sa gateasca mai mult pentru ca oricum pot ingheta mancarea ce ramane. Poate fi periculos totusi… Daca iti e pofta de o prajitura, reteta te poate lasa cu suficient aluat pentru a pregati zeci de prajituri.