Oriunde va uitati in acest sezon friguros de iarna ajungeti sa credeti ca totul este un sabotaj impotriva dietei pe care vreti sa o tineti. Este luna sarbatorilor si cu acesata ocazie se organizeaza multe petreceri si se prepara diferite feluri de mancare. Dar de fapt cele mai comune feluri de mancare pe care le consumati iarna sunt de ajutor pentru dieta. Vreti sa stiti care? Aflati care ar fi sase din alimentele pe care le puteti consuma in anotimpul iernii.
1. Carnea de curcan
Daca mancati piept de curcan nu va ingrasati. Carnea de curcan arde grasimile din organism, ajuta la tonifierea masei musculare si este satioasa. Este saraca in grasimi dar bogata in vitamine cum ar fi B6, B12, niacina, riboflavina, precum si in minerale esentiale organismului, fier, zinc, seleniu si fosfor. Fierul din carne este important pentru producerea hemoglobinei din sange. Seleniul incetineste imbatranirea si contribuie la rezistenta organismului la boli si inflamatii. Seleniul contrubuie la regenerarea muschiului cardiac si functionarea lui ritmica. Carnea de curcan este o sursa importanta de aminoacizi esentiali, de care corpul are mare nevoie pentru ca nu ii poate produce singur.
2. Cartoful dulce
Cartoful dulce in zilele reci de iarna ar putea fi secretul pentru arderea grasimilor, deoarece in el se gaseste o mare sursa de fibre care va ajuta sa va simtiti satui in timp ce caloriile se ard si deasemenea va pun sistemul digestiv la lucru.
Cartoful dulce contine un hormon care regleaza zaharul din sange. Este indicat sa consumati cartoful dulce fiert sau copt pentru a scadea din greutate. Are o substanta foarte importanta, manganul, care echilibreaza nivelul de glucoza din sange, reface densitatea osoasa si promoveaza actiunea benefica a acizilor grasi. Cartoful dulce este o sursa importanta de vitamina A benefica pentru vedere si pentru piele. Acesta are un continut mare de potasiu, vitaminele B6, fier, cupru si fibre. Cuprul taie senzatia de foame si scade dorinta de a manca dulciuri. Mai mult, cantitatea de vitamina C pe care o contine un cartof dulce reprezinta 25% din cantitatea zilnica recomandata. Consumul acestuia intarzie imbatranirea, protejeaza inima si creste imunitatea.
3. Ciocolata neagra
Are un nivel ridicat de vitamine si minerale care ajuta la mentinerea starii de sanatate, cum ar fi potasiu, cupru, magneziu si fier. Este benefica pentru sanatate si consumul acesteia are efect direct asupra creierului uman. Acest aliment pe langa faptul ca este un desert, contine substante antioxidante si cofeina benefice pentru imunitate. Alegeti sa cumpati ciocolata cu o proportie de 80 % cacao. Este recomandat sa mancati un patratel mic pe zi, zaharul si caloriile nu va vor afecta greutatea.
4. Scortisoara
Iarna este anotimpul din an in care scortisoara este vedeta deoarece este folosita in bauturile calde, placinte si prajituri. In Asia scortisoara este folosita ca medicament, avand efect antiviral si analgezic. Acest condiment scade pofta de mancare, imbunatateste digestia, regleaza matabolismul si zaharul din sange. Puteti folosi scortisoara la ceai, vin fiert sau alte bauturi. Scortisoara macinata, sub forma de baton sau ca ulei esential are rolul de a stimula memoria, incetineste caderea parului si ajuta la scaderea din greutate. Este unul din cele mai bogate condimente in antioxidati si are un rol foarte important in prevenirea diabetului.
5. Perele
Aceste fructe sunt consumate cel mai bine toamna, dar iarna puteti gasi diferite tipuri de pere care sunt pastrate de gospdari. Ca si merele, perele contin din abundenta pectina care ajuta la curatarea intestinelor, eliminarea apei si limiteaza cantitatea de garsime pe care corpul o absoarbe. Studiile au aratat ca pectina ajuta la incetinirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon. Perele au in compozitia lor fructoza din belsug si cel mai dulce zahar natural de care creierul are nevoie mai ales in perioadele de stres. Perele au un efect calmant asupra sistemului nervos. Aceste fructe mai contin calciu, fosfor, potasiu, vitamine. Consumul de pere pastreaza colesterolul in limite normale, ajuta la mentinerea greutatii, stimuleaza imunitatea, gratie vitaminelor A, B1,B2, E, C din compozitie. Mai contin, de asemenea, caroten si acid folic. Acidul folic se mai gaseste in spanac si alte legume verzi, insa este foarte sensibil si se distruge rapid in timpul prepararii termice. Acidul folic este necesar corpului pentru regenerarea pielii, cresterea parului, reinnoirea celulelor sangvine, refacerea celulelor hepatice. Acidul folic ajuta la eliminarea grasimii din ficat.
6. Grapefruit
Citricele sunt fructele cele mai importante atat toamna cat si iarna. Dintre ele grefruitul este o sursa excelenta de fibre care va fac sa va simtiti satui pe o lunga perioada de timp. Incearcati sa rupeti fructul in bucati si sa-l manancati ca pe o salata de pranz, deasemenea puteti sa folositi in salate de legume si verdeata suc de grapefruit. In grapefruit cel mai mare aport il are vitamina C. In grefruit se mai gasesc vitamina A si cantitati mici ale vitaminelor B1 si B2.
Grefruitul este recomandat in sezonul rece deoarece ajuta la lupta impotriva racelilor sau a gripelor. Este bun pentru stomac, intestine, ficat, rinichi, ajuta in inflamatii ale gingiilor. Fibrele din acest fruct ajuta la reducerea nivelului colesterolui si previn foarte efcient ateroscreloza sau astmul.
Etichete: alimente sanatoase