Alimentele modificate genetic devin din ce in ce mai comune pe rafturile supermarketurilor. Pana la 70% din alimentele procesate contin ingrediente modificate genetic si cu siguranta vor deveni din ce in ce mai comune pe masura ce tehnologia avanseaza iar metodele traditionale de crestere si productie nu satisfac cerintele care sunt intr-o continua crestere.
Cu toate acestea, exista foarte multe controverse in legatura cu alimentele modificate genetic si efectul pe care il au asupra sanatatii noastre, asupra mediului inconjurator si al lantului alimentar.
Ce sunt alimentele modificate genetic?
Alimentele modificate genetic sunt organisme care au materialul genetic modificat intr-un fel care nu se produce in mod natural. Genele de la un organism sunt transferate la altele pentru a crea plante modificate genetic.
In acest fel, se pot alege anumite caracteristici prezentate de o singura specie, care pot fi implantate unei alte specii. De exemplu, gena care codifica productia de vitamina A a fost implantata in genomul de orez, ceea ce inseamna ca noul soi de orez are un continut ridicat de vitamina A, cand in mod normal, ar fi avut un continut redus al acestei substante nutritive.
Care sunt beneficiile alimentelor modificate genetic?
Alimentele modificate genetic au fost create pentru a avea un avantaj fata de alimentul original. Avantajul ar putea fi sub forma valorii nutritionale, ceea ce este benefic pentru consumator si in mod indirect pentru producator care il poate utiliza ca punct de vanzare, sau ca avantaj in productie si crestere, lucru care ajuta la producerea plantelor, prin urmare, a unei mai mari cantitati de produse alimentare.
Principalul avantaj al primelor culturi modificate genetic a fost ca acestea au crescut productia si au scazut costurile deoarece genele inserate le-au permis plantelor sa se dezvolte in conditii specifice. Aceste gene le-au dat plantelor caracteristici, cum ar fi rezistenta sporita la virusi sau paraziti si toleranta mai mare la ierbicide.
Acest lucru este in mod evident benefic pentru producatori din punctul de vedere al eficientei costurilor, dar poate fi, de asemenea, parte a unei solutii pentru a crea o aprovizionare mai mare cu alimente, pentru o populatie mondiala intr-o continua crestere.
Desi cresterea productiei este motivul cel mai frecvent pentru produsele alimentare modificate genetic, tehnologia deschide un camp imens de posibilitati in ceea ce priveste cresterea valorii nutritive a alimentelor, chiar pana la punctul de a folosi anumite alimente modificate pentru a trata deficientele nutritionale potential devastatoare.
Sunt alimentele modificate genetic rele pentru sanatatea noastra?
Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca nu este posibila confirmarea sigurantei tuturor alimentelor modificate genetic, datorita diferitelor modalitati de inserare a genelor, dar sugereaza ca alimentele disponibile in prezent pentru consum ar trebui sa fie sigure pentru ca sunt strict testate si evaluate inainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor.
Desi alimentele modificate genetic sunt relativ noi, nici rezultatele negative asupra sanatatii nu au fost raportate pana in prezent in tarile care au aprobat utilizarea lor. Nu exista inca o dezbatere cu privire la modul in care aceste alimente ne-ar putea afecta sanatatea. O preocupare este faptul ca alimentele modificate genetic ar putea declansa alergii cauzate de genele prezente de la alte specii, de care consumatorii nu stiu.
Alte preocupari au fost exprimate cu privire la valoarea nutritionala a alimentelor modificate genetic. E posibil ca acestea sa fie mai putin nutritive decat alimentele conventionale si nu pot avea aceleasi beneficii asupra sanatatii, dar testele efectuate pana acum nu au confirmat aceste teorii.
Concluzie
In general, s-a ajuns la concluzia ca alimentele modificate genetic disponibile pe piata pentru consum pot fi considerate sigure, cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare in ceea ce priveste posibilele efecte asupra populatiei umane pe termen lung.
Procedurile actuale de testare a alimentelor modificate genetic sunt cel putin la fel de severe ca cele pentru alimentele conventionale, in unele cazuri chiar mai mult, si trebuie tinut cont de faptul ca alimentele nemodificate genetic au potentialul de a face rau si nu exista o garantie de 100% ca orice aliment pe care il consumam este complet sigur.
Tehnologia folosita pentru crearea de alimente modificate genetic are potentialul de a conferi beneficii de sanatate pentru populatia umana.