Ai inceput un program de slabire dar de ceva timp nu mai vezi rezultate? Tine cont de urmatoarele 5 sfaturi care te vor ajuta sa ajungi la greutatea ideala!
Una dintre cele mai frustrante parti ale procesului de slabire este stagnarea. Totul parea sa mearga foarte bine ca apoi, dintr-o data, indiferent de ce ai fi facut, sa nu mai reusesti sa slabesti. Multora, acest stadiu li se pare extrem de frustrant. Lasa-ma sa te ajut sa intelegi de ce greutatea ta poate stagna ca apoi sa iti dau cateva idei care sa te ajute sa iti indeplinesti scopul de a ajunge la greutatea ideala.
Cand scazi aportul de calorii, corpul tau reactioneaza ca si cum nu i-ai mai oferi mancare pentru o perioada de timp asa ca reactioneaza cum este programat sa o faca – se agata de caloriile inmagazinate incetinind rata la care tu le arzi. Rata metabolica de baza – caloriile pe care le arzi zi de zi doar pentru a-ti mentine corpul in stare de functionare – scade putin. Scaderea nu este uriasa, poate 10%, dar este suficient pentru a ajunge in starea de stagnare. Din moment ce rata metabolismului bazal este determinata de dimensiunea corpului si de numarul de calorii consumate zilnic, daca scade greutatea ta va scadea si rata metabolismului.
Asta inseamna ca, pe masura ce pierzi in greutate, aportul de calorii trebuie sa scada. Pentru a putea slabi in acelasi ritm, trebuie fie sa scazi aportul de calorii fie sa faci exercitii mai multe sau de o intensitate mai mare, sau sa accepti ca rata in care slabesti va fi mai mica pe masura ce te apropii de scop.
Sfaturi pentru a evita stagnarea:
1. Incearca sa folosesti un jurnal in care sa notezi ceea ce mananci, pentru a tine cont de aportul de calorii. Poate ca ai fost foarte grijulie cand ai inceput dieta – cantarind si masurand tot ce mancai – dar e posibil ca acum sa nu mai tii cont cum tineai la inceput. Revenind la obiceiul initial te poate ajuta sa treci peste pragul de stagnare si sa revii pe calea cea buna.
2. Inlocuieste doua mese zilnic cu un shake proteic pentru a nu depasi limita de calorii. Cand pregatesti shake-ul, stii exact ce ai folosit, cate calorii contine pudra proteica, laptele si fructele. Inlocuieste doua mese zilnic cu acest cocktail proteic iar la a treia masa consuma mancare sanatoasa, mancaruri bogate in proteine dar sarace in grasimi, legume si fructe.
3. Incearca sa iei cina in oras cat mai rar. Acest lucru poate fi destul de dificil dar cu siguranta poate face diferenta. Nu conteaza cat de atent crezi ca esti atunci cand mananci la restaurant, de obicei este foarte greu de estimat cat de multe calorii mananci pentru ca de cele mai multe ori nu iti poti da seama cum a fost gatita mancarea. Daca in ultima perioada ai mancat mai mult in oras, incearca sa mananci acasa in urmatoarele saptamani si vezi daca te ajuta in programul de slabire.
4. Mareste activitatea, fa in mod special exercitii de forta. Pe masura ce construiesti muschi, rata metabolismului bazal creste. Daca faci exercitii fizice de ceva timp, e posibil ca deja sa fii intr-o forma mai buna, daca nu ai crescut intensitatea activitatii, inseamna ca nu mai arzi calorii ca inainte. Adauga miscari noi exercitiilor tale de rutina, mareste intensitatea.
5. Considera ca ai ajuns aproape la greutatea ideala. Daca poti, verifica compozitia corpului tau. Muschi sunt mai densi si ocupa mai putin spatiu decat grasimea corporala. Daca ai mai multi muschi decat o persoana normala, e posibil sa cantaresti mai mult decat te astepti sau decat crezi ca ar trebui. Daca grasimea ta corporala este in limite normale, asta inseamna ca e posibil sa nu mai fie nevoie sa slabesti.
Etichete: program de slabire