Cateva saptamani in urma, Baza de Coasta a Statelor Unite a anuntat o reducere majora. Nu in personalul lor ci in numarul de pasageri carora li se va permite sa calatoreasca pe barci comerciale. Motivul? Greutatea medie a unui pasager a urcat cu 12 kg – lucru care determina reducerea numarului de persoane pe care o barca il poate sustine in conditii de siguranta. Statistica arata ca doua treimi dintre adultii Statelor Unite sunt supraponderali sau obezi.
Este demonstrat faptul ca suntem din ce in ce mai mari si mai mari. Si se pare ca, pe masura ce dimensiunile noastre cresc, totul in jurul nostru creste inclusiv farfuriile si portiile de mancare.
Cantitatea de alimente pe care noi o cumparam, preparam sau mancam a crescut dramatic in ultimii 30 de ani. Numarul de pachete de “dimensiuni mari” din supermarketuri a crescut de zece ori iar portiile mancarurilor de la restaurant sunt cu 250% mai mari decat dimensiunea recomandata de servire.
Farfuria de la cina, in zilele noastre, contine cu 36% mai multa mancare decat continea acum 30 de ani iar lingurile pe care le folosim sunt aproape de marimea unei lopeti mici. Cu alte cuvinte, “normele noastre de consum” se schimba – cantitatea de alimente pe care o consideram normala este din ce in ce mai mare, si mai mare. Si asta ne face si pe noi mai mari, deasemenea.
Asa cum ne adaptam punctul de vedere cu privire la dimensiunea produselor alimentare, adaptam si mediul inconjurator deasemenea, pentru a se potrivi cresterii noastre in greutate. Masinile sunt dotate cu suporturi pentru pahare mari – pentru ca clientii o cer. Pasim in cladiri cu usi rotative care sunt cu jumatate de metru mai mari decat erau acum 10 ani, ne ferim de ploaie cu umbrele de doua ori mai mari decat diametrul standard.Cererea pentru scaune de toaleta rigide, fotolii de doua ori mai mari si – imi pare rau sa mentionez – sicrie de doua ori mai late, toate sunt in crestere.
Acest lucru nu inseamna ca vom renunta – vom incepe sa modificam portiile pe care le consideram acceptabile si astfel ne vom modifica si greutatea. Da, statisticile sunt sumbre, dar daca incepem sa credem ca greutatea de 110-120 kg este normala, suntem pe cale sa ne convingem ca batalia nu poate fi castigata.
Transformarea portiilor pe care le consumam este ceva cu care fiecare din noi trebuie sa se confrunte la un anumit nivel, in fiecare zi. Chiar daca stim ca pachetele mai mari, farfuriile mai mari si portiile mai mari ne fac sa mancam mai mult, cunoasterea nu este suficienta. Noi toti, trebuie sa ne confruntam cu influentele de mediu care determina cantitatea de alimente pe care o consumam. Trebuie sa ne educam singuri, sa invatam sa cumparam cantitati mai mici de mancare si sa servim portii mai mici de alimente, pe farfurii mai mici – mai avem nevoie sa invatam sa ne multumim cu mai putin.