Iata cateva dintre cele mai comune mituri despre nutritie cu care ai putea sa te pacalesti in aprilie.
Zaharul te face hiper-activ. Nu pot fi convinsi usor cei care cred cu tarie acest lucru, insa nicio dovada stiintifica nu confirma faptul ca zaharul ii face pe oameni hiper-activi. Copiii devin hiper-activi la petreceri nu din cauza sucurilor cu zahar sau a tortului. Sunt hiper-activi pentru ca sunt incantati. Adultii consuma de multe ori zahar cu cofeina – cum ar fi sucurile sau bauturile pe baza de cafea – deci, in mod normal cofeina si nu zaharul, ii agita.
Beneficiile nutritionale ale mierii de albine le intrec pe cele ale zaharului. Se spune ca mierea este mai buna pentru tine pentru ca este o importanta sursa de vitamina B. Dar, avand in vedere cantitatea minuscula de miere consumata la o masa, nu se observa nici o diferenta, avand in vedere cerintele de vitamine ale corpului tau. Este adevarat ca mierea este un produs natural pe cand zaharul alb este un produs rafinat prelucrat, dar diferentele nutritionale dintre cele doua produse sunt neglijabile. Daca tii cont de calorii, trebuie sa stii ca o lingura de zahar are in jur de 50 de calorii pe cand o lingura de miere are in jur de 60 de calorii.
Te ingrasi daca mananci dupa ora 20:00. Acest mit aproape ca are sens. Daca iti incarci sistemul cu calorii noaptea, cand corpul tau este in repaos, nu ai cum sa le arzi. Dar adevarul e ca, corpul tau nu stie ce si cat este ceasul si nu gestioneaza caloriile in functie de timp. Daca nu ai cum sa arzi caloriile dupa cina, le vei stoca pana a doua zi. Dar daca iei continuu mai multe calorii decat ai nevoie, indiferent ca este 8 dimineata sau miezul noptii, te vei ingrasa.
Ouale maro sunt mai bune decat cele albe. Aceasta idee probabil este de la faptul ca maroul duce cu gandul la “natural”, in timp ce albul tipa “prelucrat”. Culoarea oului este determinata de rasa gainii, dar din punct de vedere nutritional, toate ouale sunt aproximativ identice. Alimentatia unei gaini poate afecta valoarea nutritiva si calitatea unui ou, fie ca oul este maro sau alb.
Legumele proaspete sunt mai bune decat cele inghetate. Adevarul este ca, legumele acestea sunt impachetate si inghetate foarte curand dupa ce au fost culese, ceea ce inseamna ca o mare parte din valoarea nutritionala se pastreaza. Legumele congelate – doar cele simple, fara sare sau sosuri – sunt sanatoase si convenabile, si de cele mai multe ori superioare celor proaspete. Legumele din supermarket care stau expuse la aer, lumina sau apa isi pot pierde toate valorile nutritionale.