Despre grasimi
Grasimile din alimentele pe care le consumi ingrasa! In timp ce prea mult din orice tip de grasime te poate face sa castigi in greutate, mici cantitati de anumite grasimi sunt necesare pentru o sanatate buna. Aceste grasimi „mai bune” se numesc grasimi polinesaturate si mononesaturate. Grasimile polinesaturate se gasesc in uleiurile vegetale, cum ar fi cele de cereale, soia, susan. Grasimile mononesaturate se gasesc in masline, ulei de arahide si avocado. Poti manca zilnic mici cantitati din aceste grasimi „mai bune”.
Grasimile saturate, numite uneori „grasimi rele”, sunt in carne, slanina, produse lactate, margarina, unt de arahide procesat. Toate grasimile „rele” trebuiesc evitate, pentru ca afecteaza sanatatea sistemului cardiovascular.
Iata cateva sugestii practice pentru reducerea consumului de grasimi. Mananca zilnic din grupul Puteti consuma DES, fii mai precaut cu alimentele din grupul Puteti consuma OCAZIONAL . Consuma foarte rar alimente din Consumati cat mai RAR, sau deloc in timp ce urmezi programul de slabire.
Puteti consuma DES
– carne alba de pui, curcan
– carne de manzat (vitel) slaba – fiarta sau gratar
– carne slaba de porc fiarta sau gratar
– peste slab – fiert sau gratar (cod, merlucius sa.)
– fructe de mare
– albus de ou
– lapte degresat
– lapte de soia
– iaurt degresat
– branzeturi fara grasimi
– produse de soia fara grasimi
– o lingurita de ulei de masline pe zi.
Puteti consuma OCAZIONAL
– vita, bucati alese, fara grasime
– piftie slaba
– somon, scrumbie, hering, macrou
– creveti, sardine, calmar
– lapte cu 3% grasimi
– branzeturi
– iaurt cu peste 3% grasimi
– antreuri congelate din comert, slabe
– produse de soia normale
– ulei
– mici la gratar – preparati acasa din carne slaba de porc
– muschi afumat, pastrama de piept de curcan sau pui
– mancaruri gatite (innabusite)
– castane
Consumati cat mai RAR
– orice fel de mancare prajita in ulei, untura, margarina
– carne grasa de vita sau porc, organe
– hamburgheri, salam, parizer, mici din comert, carnati, crenvursti, jumari, baclava
– sunca, jambon, caizer, pateu
– piele de pasare
– peste conservat in ulei, salata de icre
– oua intregi, omlete
– sosuri, tocanite, creme
– piftie, toba
– branzeturi grase
– lapte de la tara, iaurt de casa nedegresat
– unt, margarina, maioneza, smantana, crema de branza
– masline
– alune si seminte
Despre carbohidrati
Cuvantul „carbohidrati” este un termen dat de nutritionisti pentru amidon si zahar. Noi trebuie sa mancam anumite cantitati de carbohidrati, pentru ca ei furnizeaza calorii si produc energie in corp. Exista 3 tipuri majore de carbohidrati: complex, rafinat si simplu. Carbohidratii complecsi sau concentrati sunt singurii, pe care trebuie sa-i consumam pentru o sanatate buna. Ei contin putine grasimi, desi sunt bogati in vitamine, minerale si fibre (cerealele, painea integrala, faina integrala, orezul brun, fasolea, mazarea, lintea).
Carbohidratii rafinati includ painea alba, orezul alb, malaiul grisat, pastele fainoase, grisul, prajiturile, fursecurile, placintele, cozonacul si deserturile crocante. Este bine sa eviti aceste tipuri de carbohidrati, pentru ca sunt bogate in calorii si sarace in elemente nutritive esentiale.
Carbohidratii simpli sunt cunoscuti ca „zaharuri”. Unii carbohidrati simpli sunt buni de mancat – fructe proaspete sau cantitati mici de suc de fructe. Alti carbohidrati simpli trebuiesc evitati in timpul programului de slabire, cum ar fi: zahar alb, caramele, miere, bomboane, jem, jeleu, lichiorul, bauturile carbogazoase dulci.
Este usor sa depasesti limita admisa in programul de slabire de carbohidrati rafinati si simpli. Numarul de calorii consumate sunt foarte importante in slabire, deaceea este mai bine sa limitezi consumul acestor alimente.
Poti manca zilnic din grupa Puteti consuma DES, fii mai precaut cu alimentele din Puteti consuma OCAZIONAL. Consuma foarte rar alimente din Puteti consuma RAR, sau deloc urmand programul de slabire.
Puteti consuma DES
– faina de secara, ovaz, graham
– cereale neindulcite
– tarate
– orez brun, integru
– fasole verde sau uscata, linte, mazare
– legume proaspete sau congelate, mai ales salata verde, rosii, varza rosie, ardei
– verdeata, ceapa, usturoi
– fructe proaspete sau congelate
– jeleu fara zahar
– floricele fara ulei
– mamaliga din faina integrala de porumb
– porumb
Puteti consuma OCAZIONAL
– crackers (biscuiti sarati)
– clatite, vafe cu adaos de tarate
– placinta cu varza
– cartofi fierti sau copti
– fructe conservate neindulcite
– conserve de legume
– serbet, budinca fara zahar
– fursecuri dietetice sau alte deserturi dietetice
– vin rosu, limita 180 ml pe zi
Puteti consuma RAR
– paste, paine si biscuiti sarati din faina alba
– cereale indulcite
– aluat in foetaj, placinte
– alune, seminte
– orez alb, gris
– mamaliga din malai grisat
– dulceata de fructe
– fasole gatita in ulei
– fructe uscate
– zahar
– floricele in unt sau ulei
– inghetata, ciocolata, halva, dulciuri si alte deserturi
– cipsuri
– bere si alte bauturi alcoolice.