Stiai ca legumele ii pot oferi corpului tau un arsenal de elemente nutritive valoroase care au capacitatea de a-ti proteja sanatatea de un numar foarte mare de dusmani fara mila?
Daca nu esti familiarizat cu multele beneficii asupra sanatatii ale legumelor, este timpul sa te informezi deoarece cu o serie de ajustari minore poti include legumele in dieta ta zilnica si astfel vei sta departe de multe boli. In plus, consumul regulat de legume te poate ajuta sa dezvolti obiceiuri alimentare sanatoase si te poate ajuta sa slabesti mai usor.
Ce sunt legumele?
Legumele au diferite culori, forme, dimensiuni, si pot fi mancate verzi, imediat ce au fost culese. In categoria legumelor intra fasolea, mazarea, lintea, nautul si multe altele. Soia si alunele sunt considerate legume.Soia este un tip unic de leguma, deoarece are caracteristici similare cu carnea. In plus, aceasta contine izoflavone, substanta despre care se crede ca reduce riscul de cancer.
Alunele sunt legume. Acestea contin grasimi, dar grasimi mono-saturate, iar asta le face unele din cele mai sanatoase alimente pe care le poti consuma. Alunele, consumate cu moderatie, ofera foarte multe beneficii pentru sanatate.
Legumele sunt bogate in proteine de buna calitate, potasiu, acid folic (vitamina B9), fier, magneziu, fibre, grasimi sanatoase si nu contin colesterol. Grasimea pe care o contin legumele intra la categoria grasimi nesaturate, care sunt benefice pentru sanatate.
Rolul important al legumelor intr-o dieta sanatoasa
Oricine nu mananca legume cu siguranta nu va fi afectat de absenta lor. Nutrientii gasiti in legume pot fi gasiti in alte mancaruri dar in multe cazuri, mancarurile pe care le alegi pentru a inlocui legumele sunt fie daunatoare, fie nu la fel de sanatoase ca si legumele.
De obicei, persoanele care nu mananca legume, mananca mai multa carne – si aici este problema. Carnea adauga multe calorii si grasime dietei tale fara sa aiba aceleasi beneficii ca legumele. Mai multe studii au aratat ca persoanele care mananca legume in loc de carne slabesc mai usor decat persoanele care mananca doar carne. Nu este nicio surpriza ca legumele trebuie consumate de cel putin doua ori pe saptamana.
De ce ajuta legumele la scaderea colesterolului din sange? Legumele contin fibre care nu raman in intestine dupa digestie. In drumul lor prin tractul digestiv, fibrele antreneaza colesterolul gasit, crescand excretia si reducerea absorbtiei colesterolului din intestin.
Leguminoasele contribuie la reducere colesterolului din sange. Prin scaderea colesterolului, legumele ajuta la prevenirea ingustarii arterelor vitale. Acesta este motivul pentru care legumele pot fi aliati valorosi in prevenirea atacului de cord, al accidentelor vasculare si al diabetului.
Leguminoasele reduc riscul constipatiei. Deoarece fibrele continute nu sunt absorbite in intestin, se faciliteaza transportul alimentelor prin tractul digestiv, reducand astfel riscul de constipatie.
Rolul leguminoaselor in prevenirea cancerului. Verdeturile contin anumite substante fitochimice, cum ar fi izoflavonele, substante care au fost subiectul de discutie al multor studii de cercetare in ceea ce priveste cancerul. Izoflavonele, datorita proprietatilor lor antioxidante, pot inhiba dezvoltarea celulelor tumorale si reduc riscul de a suferi de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostata.
De asemenea, s-a constatat ca au un rol pozitiv in prevenirea ingustarii arterelor deoarece suprima cresterea placii aterosclerozei care blocheaza treptat arterele organelor interne vitale.
Legumele si substantele nutritive
Leguminoasele sunt surse importante de vitamina B, fier si calciu.
Jumatate de cana de legume (1 portie), cantareste aproximativ 100 g si contine in jur de 110 calorii. In medie, legumele contin:
8% proteine;
20% carbohidrati;
7% fibre;
2% grasimi.
Soia prezinta o abatere de la valorile indicate mai sus, cu 180 de calorii/100 g, 17% proteine si 9% grasimi.
Ca toate alimentele (inclusiv carnea), legumele nu ofera toate elementele nutritive si vitaminele necesare pentru o dieta sanatoasa, deoarece nu contin vitaminele A, C si B12.
Legumele si vegetarienii
Vegetarienii, in scopul de a obtine toate vitaminele necesare, pot consuma diferite alimente (de exemplu mazare, fasole si linte), nuci (de exemplu nuci si fistic), cereale (porumb sau grau), seminte (floarea-soarelui sau susan) precum si o varietate de legume.
Legumele sunt bune pentru tine, de ce nu le incerci?
Aminteste-ti ca este bine sa consumi legume in mod frecvent (cel putin de 2 ori pe saptamana). Au multe de oferit si pot inlocui alimente bogate in grasimi si colesterol, care au efecte negative asupra sistemului cardiovascular. Acordand legumelor importanta pe care o merita, ai o alta arma impotriva atacului de cord, accidentului vascular cerebral, diabetului, obezitatii, constipatiei si cancerului.
Etichete: dieta sanatoasa, legume