Cu tot ce s-a discutat despre importanta proteinelor in dieta, unii vegetarieni s-ar putea ingrijora ca dieta lor nu le furnizeaza necesarul zilnic de proteine.
Vegetarienii sunt, in mod normal, sfatuiti sa manance mai multe proteine decat persoanele omnivore – pentru a se “revansa” pentru usoara diferenta de aminoacizi din mancarurile pe care le consuma – si pentru usoara diferenta dintre digestibilitatea proteinelor animale si a celor vegetale.
Dietele vegetarienilor pot oferi multe proteine atata timp cat sunt echilibrate. Sa vorbim despre optiuni.
Aminoacizii – Esentiali si neesentiali
Proteinele pe care tu le consumi sunt alcatuite din blocuri mici numite aminoacizi. Unii aminoacizi sunt esentiali – ceea ce inseamna ca trebuie sa le obtii din alimente pentru ca organismul tau nu le poate produce.
Alti aminoacizi sunt considerati neesentiali, din moment ce corpul are capacitatea de a-i produce. Organismul tau foloseste ambele tipuri de aminoacizi pentru asamblarea diferitelor proteine din corpul tau, de exemplu celulele muschilor, enzimele si hormonii.
Toate proteinele – atat cele vegetale cat si cele animale – furnizeaza aminoacizi pentru organism. Diferenta esentiala este ca alimentele de origine animala contin toti animoacizii esentiali, in timp ce proteinelor vegetale (exceptand soia) le lipsesc unul sau mai multi aminoacizi esentiali.
Dar, din moment ce alimentele vegetale au propriul amestec de aminoacizi, nu este greu sa obtiii toate elementele esentiale dintr-o dieta vegetariana atata timp cat mananci alimente diferite.
Surse de proteine pentru vegetarieni
Lacto-ovo vegetarienii pot obtine cu usurinta proteine de calitate deoarece dieta lor include oua si produse lactate. Veganii care stau departe de toate produsele de origine animala ar trebui sa consume fasole, linte si tofu, pentru proteine.
Oricum, e bine sa stii ca poti obtine o mare cantitate de proteine si din legume, cereale integrale, nuci si seminte. Din nou, avand o dieta difersificata si bine echilibrata, iti vei satisface nevoile nutritive.
Pentru a-ti fi de ajutor, iata o lista cu proteine vegetale si cantitatea de proteine pe care o contin:
Aliment | Cantitate | Grame de proteine/portie | Calorii/portie |
Seitan | 100 g | 24 | 130 |
Pudra proteica | 4 linguri | 20 | 80 |
Tempeh | 100 g | 18 | 200 |
Tofu | 100 g | 13 | 125 |
Soia Edamame | ½ ceasca boabe | 11 | 125 |
Iart simplu, degresat | ½ ceasca | 11 | 70 |
Lapte degresat | 1 ceasca | 10 (aproximativ) | 90 |
Branza de vaca, fara grasimi | ½ ceasca | 10 | 80 |
Lintea | ½ ceasca | 9 | 115 |
Fasolea neagra | ½ ceasca | 8 | 110 |
Migdale | ½ ceasca | 7 | 200 |
Albus de ou | 2 albusuri | 7 | 35 |
Unt de arahide/migdale | 2 linguri | 7 | 200 |
Lapte de soia | 1 ceasca | 6 | 90 |
Fasole | ½ ceasca | 6 | 100 |
Oua | 1 ou | 6 | 85 |
Spanac gatit | 1 ceasca | 5 | 40 |
Quinoa | ½ ceasca | 4 | 110 |
Broccoli | 1 ceasca | 4 | 55 |
Orez brun gatit | ½ ceasca | 3 | 110 |
Fulgi de ovaz pregatiti in apa | 1 ceasca | 3 | 85 |
Seminte de susan/floarea soarelui | 2 linguri | 3 | 100 |
Paine din cereale integrale | 1 felie | 4 | 100 |
Etichete: proteine, proteine vegetale