Te gandesti tot timpul la mancare? Exista un motiv foarte bun pentru asta. Mediul tau poate fi intesat cu ispite alimentare la fiecare pas si nu e de mirare ca te gandesti constant la mancare. Simplu spus, mediul alimentar in care multi dintre noi traim este prea facil pentru a manca prea mult.
Cand te gandesti la mediul in care traiesti, locul de munca sau de joaca – probabil nu te gandesti la mancare. Si totusi, cu totii traim intr-un mediu alimentar foarte complex – unul in care ne confruntam cu decizii grele in ce priveste dieta. E un mediu care face intr-adevar dificil de a alege alimente sanatoase – si din ce in ce mai usor de a alege produsele alimentare care nu sunt foarte bune pentru noi.
Mediul de aliemntatie
Mediul de alimentatie este format din toate influentele si alegerile tale alimentare si comportamentele tale alimentare.
Peste tot, in cartierul dumneavoastra, la locul de munca, la scoala, acasa si la televizor este numai mancare, impreuna cu nevoia de a manca.
Iar presiunea nu este pe noi de a manca alimente bune. Suntem influentati de faptul ca putem satisface poftele noastre de alimentele sarate sau dulci – rapid, usor si ieftin.
Iata o intrebare pentru tine. Sa presupunem ca ai iesit in cartierul tau si te apuca o pofta de un sandwich, un suc, sau o pizza. La cate locuri te poti gandi unde ai putea sa iti satisfaci aceasta pofta? Pariez ca sunt multe…
Presiunea de a manca este la tot pasul
Te confrunti cu presiunea de a consuma alimente pe care nici nu ai nevoie tot timpul. Daca intri in supermarket sa cumperi niste mere, cineva te intampina cu gustari. Te opresti la magazin sa-ti iei sampon, iar simturile iti sunt asaltate de mirosul de pizza sau covrigi.
Si nici o zi de cumparaturi nu ar fi completa daca nu te-ai confruntat cu tentatia unui zid de dulciuri sau un frigider plin cu sucuri.
Controleaza-ti Mediul de alimentatie
Ia in considerare cele doua medii de alimentatie in care traiesti. Exista spatiu personal, casa ta, si apoi exista mediul de alimente al lumii in general. Evident, ai mult mai mult control asupra spatiul tau personal – ceea ce inseamna ca tine de tine pentru a face modificari la mediul de acasa.
In ceea ce priveste mediul de alimentatie din afara, cea mai buna cale de a incepe sa preiei controlul este felul in care tu raspunzi la acele tentatii de zi cu zi.
Cum sa eviti tentatia mancarurilor acasa
– Pastreaza la indemana mancare sanatoasa pentru a putea sa iti prepari mese sanatoase fara prea mult efort.
– Fa o lista cu mancaruri sau retete simple si sanatoase pe care le poti folosi usor.
– Ascunde mancarea ispititoare sau da-o afara din casa de tot.
– Pastreaza mancarea sanatoasa la vedere. Aseaza un cos cu fructe pe masa si niste legume in frigider.
– Masoara portiile inainte de a le pune in farfurie.
Cum sa eviti tentatia mancarurilor cand esti afara
– La supermarket. Fa o lista de cumparaturi si tine-te de ea. In cazul in care nu sunt pe lista ta, nu te da in ispita alimentelor si nu le cumpera. Singura exceptie ar fi daca exista o oferta buna de alimente sanatoase pe care le-ai fi cumpararat oricum – dar nu te lasa influentat de reduceri sau oerte promotionale, cu exceptia cazului in care este ceva ce ai cumpara in mod normal.
– La locul de munca. Pastreaza gustari sanatoase la birou cum sunt nucile, fructele sau batoanele proteice. Nu cumpara junk-food de la magazinele din apropiere si nu comanda mancare de tip fast-food sau pizza. Incearca sa aduci mancare sanatoasa de acasa.
– Cand esti plecat cu treburi. Ia apa si gustari in masina, daca sti ca vei fi plecat pentru un timp. Daca esti lovit de ispita alimentelor la diferite opriri, aminteste-ti de ce esti acolo in primul rand. Te-ai dus la peco pentru ceva dulce sau pentru a alimenta masina? De ce ai intrat in magazin? Sa cumperi sapun sau ceva de mancare?
– La restaurant. Du-te in restaurantul in care stii de ce vei avea parte – in acest fel vei fi mai putin influentat de meniul luxuriant sau de ofertele speciale. Nu vorbi despre aperitive, bauturi si deserturi pe care nu le vrei. Si daca esti cu un grup de oameni, incearca sa comanzi primul, astfel incat sa nu fii influentat de ceea ce altii aleg sa manance.