A iesi la gratar este minunat! Este usor, rapid, nu ai mult de curatat dupa si este o modalitate distractiva de a-ti petrece timpul cu familia si prietenii apropiati. Daca experienta in ale gratarului nu te-a dus mai departe de carnea de pui sau carnea de porc, este momentul sa incerci ceva nou.
Nu este nicio indoiala ca puiul si carnea de porc au un gust nemaipomenit dupa ce sunt pregatite pe gratar, trucul constand in a mentine gratarul la o temperatura moderata. Daca gratarul este prea incins, risti sa arzi carnea pe dinafara, lasand-o cruda in interior. Daca lasi carnea la temperatura ridicata un timp mai mare pentru a te asigura ca este coapta in totalitate, atunci te vei trezi ca aceasta devine tare si uscata.
O tehnica care functioneaza foarte bine in cazul carnii de pui, este sa o coci putin inainte, la microunde.
Indeparteaza pielea, apoi unge bucatile de carne cu ulei de masline si condimentele preferate. Introdu carnea la cuptorul cu microunde pentru 15 min apoi tranfera carnea pe gratarul incins pentru a coace carnea de pui complet, intorcand-o de pe o parte pe alta frecvent. Vei reduce timpul de coacere la jumatate iar puiul va fi mai fraged si mai gustos.
Pestele este destul de dificil de pregatit pe gratar pentru ca exista riscul de a se rupe in bucatele mici. Cel mai indicat este ca pestele sa fie folosit pentru a pregati kebab. Poti folosi bucati de ton sau chiar creveti decorticati. Poti pregati pe gratar pestele intreg sau file pe o foaie de aluminiu. Pestele nu are nevoie sa il coci inainte pentru ca se coace foarte usor.
Cat timp gratarul este incins, poti profita pentru a pregati si garnitura. Poti pregati pe gratar aproape orice leguma, dar feliile subtiri de vinete, dovlecei sau ceapa sunt in special foarte gustoase, la fel sunt si sparanghelul sau cartofii taiati felii. Stropeste legumele si cartofii cu putin dressing italian si aseaza-le pe marginea gratarului, unde este mai putina caldura iar riscul de a se arde este mai mic si intoarce-le de pe o parte pe alta pana se coc.
Daca nu ai copt pe gratar porumb proaspat, acum ai ocazia! Spala bine porumbul, stropeste-l cu putin ulei de masline, sare si piper, pune-l pe gratar, intoarce-l de pe o parte pe alta frecvent, si va fi gata in aproximativ 15 minute.
Iti poti pregati pe gratar chiar si desertul! Mere, piersici, nectarine, ananas, banane, toate au gust bun pe gratar si sunt usor de pregatit. Poti decoji ananasul, il poti taia rondele pentru a-l praji pe gratar sau poti folosi ananas din conserva. Merele, piersicile si nectarinele le poti gati pe gratar cu tot cu coaja, pana ce zaharul continut de acestea incepe sa se caramelizeze iar fructul incepe sa se inmoaie. Aceste fructe sunt delicioase dar le poti stropi cu putina zeama de lamaie si scortisoara, ca apoi sa le servesti cu iaurt rece.
Alimentele pregatite pe gratar inseamna mai mult decat carne de porc sau pui. Incearca alimente sanatoase ca pestele, legume si fructe. Respecta aceste informatii pentru ca experienta in gatitul cu ajutorul gratarului sa devina sanatoasa si delicioasa!
Etichete: alimente sanatoase, fructe, legume