Nu iti este foame dar totusi mananci. Ce sa poti sa faci?
Viata si controlul caloriilor ar fi mult mai usoare daca am manca numai atunci cand ne-ar fi foame. Atunci ar trebui sa satisfacem o nevoie biologica – ca si cum ai bea un pahar de apa atunci cand ai gatul uscat. Multi dintre noi mancam uneori si fara sa ne fie foame.
Motivul depinde foarte mult de contextul in care te afli – persoana de care esti insotita, ocazia, starea in care te afli – mancarea este mai mult decat o simpla cale de a-ti umple stomacul. In schimb, mancatul poate deveni o actiune incarcata emotional.
Daca te regasesti in toate acestea, vei gasi in acest articol unele motive pentru care tu poti manca – chiar daca nu este intentia ta – si ce poti sa faci pentru a te opri.
Mananci pe fond de stres
Pentru multi oameni acest motiv este in capul listei. Posibil ai mancarurile tale care te ajuta sa treci peste stresul unei zile grele sau un aliment care sa te faca sa te simti mai bine dupa o cearta cu cineva din familie. Din nefericire, efectul nu dureaza prea mult – este inlocuit de cele mai multe ori de sentimentul de vina pentru ca ai mancat ceva ce nu trebuia. A te indopa cu mancare nu face ca problemele tale sa treaca – va trebui sa iti confrunti problemele la un moment dat. Suna un prieten, fa o plimbare sau scrie-ti pe hartie gandurile.
Mancarea, o recompensa
Exista persoane care isi ofera recompensa cu mancare pentru ca urmeaza intocmai o dieta. Este in regula sa iti permiti sa mananci un aliment interzis la ceva timp – este un lucru natural. Dar daca iti permiti sa mananci un anumit aliment ca recompensa pentru ca ai facut ceva bun, acea recompensa devine foarte foarte speciala – si ti-o vei dori din nou si din nou. Gaseste o noua cale de a te recompensa – poate sa asculti muzica sau sa iti oferi un masaj.
Mananci pentru ca mancarea este exact in fata ta
Intentia ta nu era sa mananci acea gogoasa la munca – dar era acolo si nu te-ai putut abtine. Nu iti era pofta de ceva dulce dar acel bol cu jeleuri era chiar in fata ta. Data viitoare cand acest lucru ti se va intampla, intreaba-te asta: “ Daca mancarea asta nu ar fi fost in fata mea, m-as mai fi gandit sa o mananc?”
Mananci deoarece crezi ca esti obligat sa mananci
Exista momente cand iti spui, „Eu ar trebui sa mananc aceasta gustare, deoarece mi sa oferit” sau „Mama a depus efort si timp pentru a pregati aceasta mancare pentru mine si nu vreau sa o jignesc” sau „Eu trebuie sa mananc resturile din farfuria ramasa de la copil, pentru ca nu vreau sa arunc mancarea”. Ce poti sa faci? Arunca resturile de mancare, alta data ofera portii mai mici copiilor. Desi nu este chiar atat de usor sa refuzi ofertele de gustari, poti incerca, pur si simplu, spunand, „Multumesc, pare delicios, dar nu mi-e foame chiar acum”. Sau poti accepta, sa iei doar o muscatura sau doua pentru a fi politicos.
Mananci pentru ca si alte persoane mananca
Colegii tai de munca te invita sa iei masa cu ei – dar tocmai ai mancat. Ai luat o gustare sanatoasa inainte de a te indrepta catre casa unui prieten pentru a urmari un meci de fotbal – iar acolo este un bufet plin cu gustari ce contin grasimi nesanatoase. In situatii ca acestea, te poti simti presat sa mananci pentru “a face parte din grup”. Dar te asiguram ca poti fi la fel de sociabil cu o ceasca de ceai sau un pahar de apa in mana ca atunci cand tii o farfurie plina cu gustari pe care nici nu le vrei si nici nu ai nevoie de ele.
Mananci pentru a te distra
Aceasta categorie include si categoria “mananci pentru ca esti plictisit”. Mananci fie pentru ca te tine departe de ceva ce ar trebui sa faci sau, pentru ca nu te gandesti la ceva mai bun de facut. A folosi mancarea ca distractie este periculos. Ai putea sa iesi la alergat sau la o plimbare in aer liber. Ai putea face exercitii fizice in loc sa mananci. Activitatea fizica sau plimbarile pot fi distractive.
Etichete: foame
Eu am obiceiul sa mananc de plictiseala. Cand sunt ocupat cu anumite treburi totul e bine, insa cand stau degeaba ma apuc sa mananc. Bine inteles ca am pus cateva kg pe mine dar incerc sa le scot prin efort.
Foarte bune indicatii, multumim pentru ele