CAUTA PE BLOG

0742057181
sau
0723508026
Comanda telefonic:
 
 

CAUTA PRODUSE WELLNESS.

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER

si fii primul care afla noutatile
 

In categoria: Recomandari

Iti poate influenta rata metabolica greutatea?

 

metabolismulAuzim foarte multe despre metabolism si de multe ori dam vina pe un „metabolism lent” pentru inabilitatea noastra de a ne pastra greutatea sub control. Afla ce factori afecteaza rata metabolica si ce poti face pentru a schimba acest lucru. Ce este matabolismul mai exact? Poti face ceva pentru a-l schimba?

Adevaruri si mituri despre metabolism

Este adevarat ca greutatea corpului tau si metabolismul au o legatura dar poate nu in modul in care crezi tu. Termenul „metabolism” se refera la toate procesele chimice prin care corpul tau trece pentru a te mentine in viata. Cand corpul tau transforma caloriile din mancare in energie sau creaza chimicale de care celulele au nevoie pentru a-si face treaba – acesta este procesul metabolic. Aceste procese prin care corpul tau trece zilnic, sute de procese, sunt cele care creaza „metabolismul”.

Pentru unele persoane termenul „rata metabolica” poate genera confuzii. Cand auzi cuvantul „rata” te poti gandi la „viteza” sau „timp” asa ca este rezonabil sa presupunem ca rata metabolica poate insemna doar cat de repede (sau incet) isi face corpul tau treaba.

In realitate, insa, rata metabolica ( sau mai exact, rata metabolismului bazal) se refera la numarul de calorii pe care le arzi intr-o perioada de 24 de ore doar pentru a-ti pastra functionabile procesele de baza ale organismului – cum ar fi circulatia sangelui sau respiratia.

Desigur, acestea nu sunt toate caloriile pe care le arzi intr-o zi, dar rata metabolica reprezinta o parte importanta, aproximativ 75 % din totalul de calorii pe care le utilizezi zilnic sunt folosite pur si simplu pentru a-ti mentine corpul functionabil. Cele mai multe calorii ramase se utilizeaza in timpul activitatilor de zi cu zi si in timpul exercitiilor fizice.

Ce factori influenteaza rata metabolica?

Organismul unora, foloseste mai multe calorii pentru a efectua aceste procese metabolice de baza, decat organismele altora (am putea spune ca au un metabolism „rapid”). Iar cei care par sa necesite putine calorii, am putea spune ca au un metabolism „lent”. Dar acum ca stii ca rata metabolica nu are neaparat legatura cu cat de repede corpul tau arde caloriile – este de fapt numarul de calorii arse zilnic – din punct de vedere tehnic, nu iti poti face corpul sa arda caloriile mai repede. Sa ne uitam la ceea ce iti afecteaza rata metabolica, in primul rand, acest lucru te va face sa iti dai seama ce ai putea face sau nu, pentru a schimba ceva.

Dimensiunea corpului tau

Oamenii mari au o rata metabolica mai mare decat oamenii mici, iar acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca acestia au mai multe celule care au rolul lor in procesul metabolic. Acesta este unul dintre motivele pentru care barbatii au, de obicei, rate metabolice mai mari decat femeile, per ansamblu, ei tind sa aiba corpul mai mare.

Compozitia corpului tau

Un factor foarte important in determinarea ratei metabolice este cantitatea de masa musculara pe care o ai. Imagineaza-ti ca corpul tau este impartit in doua parti: o parte este grasime si o parte muschi ( cu alte cuvinte, tot ce nu este gras, cum ar fi oasele, fluidele, organele si muschii). Aceasta masa musculara slaba determina rata metabolica, deoarece fiecare kilogram de masa musculara pe care il ai, arde aproximativ 30 de calorii pe zi, in timp ce un kilogram de grasime are doar 2 calorii zilnic. Celulele musculare transforma caloriile in energie, pe cand celulele de grasime nu. Deci, este logic ca, odata cu cresterea masei musculare, creste si rata metabolica deoarece celulele musculare sunt foarte active.

Varsta

Pe masura ce imbatranesti, exista tendinta de a pierde masa musculara. Exista cateva motive pentru care se intampla caest lucru. In primul rand, schimbarile hormonale naturale pot contribui la pierderea masei musculare. In al doilea rand, daunele musculare zilnice nu sunt reparate la fel de repede pe masura ce imbatranesti – lucru care poate contribui la unele pierderi musculare, deasemenea. Cu mai putine celule musculare vei arde mai putine calorii pe parcursul unei zile.

Genul

Barbatii au rate metabolice mai mari decat femeile pentru doua motive simple: tind sa fie mai mari si au tendinta de a avea mai multa masa musculara decat o femeie.

Aportul tau de calorii este prea mic

Este adevarat ca atunci cand nu te alimentezi suficient, rata metabolica scade. Acest lucru are sens, daca te gandesti putin, corpul tau incearca sa te mentina in viata, folosind mai putine calorii. Dar, in general, aceste scaderi sunt relativ mici mai ales daca aportul tau de calorii scade cu putin.

Ce poti face pentru a mari rata metabolica?

Mananca suficiente proteine. Corpul tau foloseste proteinele pe care le mananci pentru a construi si repara tesutul muscular. Daca nu consumi suficiente proteine, corpul tau nu are materialele necesare pentru a construi si repara celulele musculare.

Construieste masa musculara. Acesta este, probabil, cel mai important lucru pe care il poti face, din moment ce consstruind muschi, creste cantitatea de masa corporala slaba care duce la cresterea ratei metabolismului bazal. Nu te gandi ca exercitiile de forta sunt doar pentru cei tineri – cu o dieta adecvata si exercitii fizice, corpul tau este capabil sa construiasca muschi la orice varsta.

Creste activitatea zilnica. Orice activitate arde calorii dar acest lucru nu iti modifica rata metabolica. Atunci cand faci exercitii, iti folosesti muschii pentru a-ti misca corpul iar acest lucru ajuta la pastrarea masei musculare.

 

Adauga un comentariu pentru Iti poate influenta rata metabolica greutatea? 

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Te afli aici: 

Wellness.ro

 

Blog

 

Recomandari

 Iti poate influenta rata metabolica greutatea?
 
Activitatea acestui magazin se desfasoara conform urmatorului Regulament.
Copyright © 1996-2012 Wellness.ro - Magazin online de produse Herbalife .