Exista multe alimente sanatoase care nu primesc atentia pe care o merita. Cum de unele alimente sunt foarte populare iar altele nu? Nu vorbesc despre mancaruri care au un gust mai bun decat altele. Ma intreb de ce unele alimente sunt “la moda” in timp ce altele sunt consumate foarte rar.
Este greu sa gasesti un restaurant care nu are in meniu salata de varza. Nu este nimic in neregula cu salata de varza, este foarte delicioasa si are foarte multi nutrienti. Dar de ce unele alimente devin foarte cunoascute pe cand de altele, care sunt la fel de delicioase si sanatoase, nici nu ai auzit?
Este doar o chestiune de timp pana ce entuziasmul tau pentru gulii si quinoa o sa scada. Nu pot spune care va fi urmatoarea tendinta dar este timpul sa acordam catorva alimente mai putin cunoscute atentia cuvenita.
5 Alimente delicioase care merita mai multa atentie
Meiul
In timp ce quinoa pare a fi cereala care primeste toata atentia in ultima perioada, meiul are propriile valori nutritive si este pacat sa il trecem cu vederea. O ceasca de mei fiert ofera pana la 6 grame de proteine, aproape 3 grame de fibre, in jur de un sfert din necesarul zilnic de magneziu, fiind deasemenea si o buna sursa de tiamina, niacina si zinc. Ca si quinoa, meiul este o samanta, dar este gatita si mancata ca si cerealele. Se gateste foarte rapid, in aproximativ 15 min, si are o delicioasa savoare de nuca. Foarte important este faptul ca nu contine gluten.
Gulia
Din punctul meu de vedere, gulia arata ca un nap de pe Marte. Este mare, rotunda si verde. De obicei este vanduta cu toate frunzele taiate. Aceasta leguma cu aspect amuzant primeste foarte multe laude. O ceasca de gulie gatita ofera mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina C si este o buna sursa de potasiu. Gulia este mai usoara si mai dulce decat varza si poate fi consumata atat cruda cat si fiarta. Frunzele de gulie le poti pregati cum pregatesti in mod normal varza, poti da startul unei noi tendinte alimentare.
Fructul de Kiwi
Multe din fructele de kiwi pe care le gasim in supermarket sunt tari ca piatra si sunt lipsite de orice aroma. Pacat, pentru ca daca sunt culese cand se coc sunt extrem de delicioase si foarte bune pentru organismul tau. Un singur fruct de kiwi iti ofera suficienta vitamina C cat pentru 2 zile, are mai mult potasiu decat o banana si isi ia frumoasa culoare din luteina – un pigment antioxidant care sprijina sanatatea ochilor. Fructele de kiwi sunt usor de mancat, taie in jumatate fructul si scoate cu o lingura continutul, cu tot cu seminte.
Somonul la cutie sau punga
Cu siguranta ai conserve de ton in camara, este bine sa le ai la indemana. Multi nu stiu ca pot cumpara somon in cutii sau pungi ce pot fi foarte usor depozitate pe rafturile din camara. Conservele de somon contin pana la de patru ori mai multi acizi grasi omega-3 si de cinci ori mai multa vitamina D decat tonul. In plus, poate fi folosit la toate mancarurile la care adaugi in mod normal ton.
Dovleacul
Cartofii dulci obtin foarte multa atentie pentru continutul lor nutritiv si sunt adesea denumiti “super-aliment”, lucru care explica popularitatea brusca a cartofilor dulci prajiti ( care nu sunt o super-mancare). Marele si frumosul dovleac este un centru nutritional si merita sa devina cunoscut. Dovleacul are mai multe fibre, calciu, magneziu, potasiu sau vitamina C decat cartoful dulce dar si aproximativ jumatate din caloriile acestuia. O portie normala de dovleac iti va oferi suficienta vitamina A cat pentru patru zile.
Etichete: alimente sanatoase