CAUTA PE BLOG

0742057181
sau
0723508026
Comanda telefonic:
 
 

CAUTA PRODUSE WELLNESS.

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER

si fii primul care afla noutatile
 

In categoria: Alimentatie Sanatoasa

Fructe si legume: De ce ai nevoie de ambele

 

Fructe si legume De ce ai nevoie de ambele

Daca nu esti un mare fan al legumelor, ai putea crede ca poti compensa mancand multe fructe. E usor sa-ti dai seama de ce – aproape mereu aducem aminte de ele in acelasi timp („mananca multe fructe si legume!”) si din moment ce sunt alimente vegetale sanatoase, e natural sa presupui ca sunt mai mult sau mai putin substituibile unele cu altele cand vine vorba de a asigura nutrimentele necesare corpului.

Si intr-o anumita masura e adevarat. Iti poti lua vitamina C la fel de usor din fructe de padure ca si din broccoli. Potasiul se afla atat in sfecla, cat si in banane. Dar fructele si legumele ofera de asemenea si fitonutrienti (compusi naturali din plante care contribuie la starea de sanatate buna). Asa ca a consuma o gama larga fitonutrienti e mult mai probabil daca mananci atat fructe, cat si legume.

Fitonutrientii sunt responsabili pentru aromele si culorile fructelor si legumelor. Daca te gandesti mai mult la imensa varietate de arome si nuante a fructelor si legumelor si mai putin la faptul ca ar fi simple surse de vitamine, poti incepe sa iti dai seama cat de putin similare sunt cu adevarat.

Fructele de padure si broccolii, de exemplu, pot fi similari in continutul de vitamina C, dar din punctul de vedere al fitonutrientilor nu puteau fi mai diferiti. Culoarea fructelor de padure provine din compusi numiti antocianine, care sunt mult mai raspanditi in fructe decat in legume. Pe de alta parte, izotiocianatii sunt fitonutrientii responsabili pentru aromele puternice din broccoli, varza si conopida, dar nu vei gasi acesti compusi mirositori in fructe. Alt pigment natural, licopenul, da culoarea rosie fructelor cum ar fi greful roz, rosia (da, este un fruct) si guava, dar nu se gaseste prea mult in legume.

Am intalnit multi oameni care presupun ca a manca fructe sau legume este la fel de bine cu a manca fructe si legume, asa ca folosesc deseori aceste exemple pentru a-i incuraja sa isi diversifice alimentatia. Daca ti se pare ca te regasesti printre ei, gandeste-te la obstacolele din calea ta si la cum poti trece peste ele.

Mai putinor oameni le displac fructele decat legumele si de multe ori e vorba de textura. Daca nu iti place textura moale a fructelor coapte, incearca sa prepari fructele inghetate sau proaspete la blender si sa faci din ele smoothie-uri sau sa le folosesti ca topping pentru branza sau iaurt. Daca unele fructe sunt prea acre pentru tine, incearca varietatile mai dulci: tangerinele, de exemplu, sunt de multe ori mai dulci decat portocalele.

Daca iti displace textura legumelor gatite, incearca-le crude. Daca aromele puternice te impiedica sa consumi legume, joaca-te cu asezonari, cum ar fi ierburi, usturoi sau citrice. Poti de asemenea sa le „strecori” in supe, sosuri de paste sau caserole. Sau gateste-le pana cand sunt putin moi si putin crocante, apoi raceste-le si pune-le intr-o salata – astfel nu vei simti mirosul lor puternic in aburi.

 

Etichete: ,

Adauga un comentariu pentru Fructe si legume: De ce ai nevoie de ambele 

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Te afli aici: 

Wellness.ro

 

Blog

 

Alimentatie Sanatoasa

 Fructe si legume: De ce ai nevoie de ambele
 
Activitatea acestui magazin se desfasoara conform urmatorului Regulament.
Copyright © 1996-2012 Wellness.ro - Magazin online de produse Herbalife .